hero

Mazda Furai med rötter i racingvärlden

2007-12-07
2527 visningar
seats

På bilsalongen i Detroit, som öppnar för allmänheten den 13 januari, visar Mazda för första gången Furai, ett sportbilskoncept som inspirerats av att det varje helg körs fler Mazda-bilar och bilar med Mazda-motorer på de amerikanska racerbanorna än något annat bilmärke.

Detta har inspirerat Mazdas amerikanska designchef Franz von Holzhausen vid skapandet av Mazda Furai. Konceptbilen är en framtidsversion av en sportvagn och med miljön i tankarna, både bildligt och bokstavligt talat. Mazda Furai sall nämligen köras på etanol till hundra procent, E100, utvecklat av BP.

Mazda Furai - ljudet av vinden

Nya konceptbilen Furai tar Mazdas unika designspråk Nagare ytterligare ett steg framåt. Furais skapelse är baserad på racingbilarna från American Le Mans Series (ALMS). Mazdas senaste konceptbil använder ett chassi från en Courage C65, som Mazda körde för bara två år sedan i ALMS-serien. Och motorn är i stort sett densamma, en treskivig rotationsmotor på 450 hk, fast nu utvecklad för etanoldrift.

Mazda Furai flyttar gränserna som traditionellt finns mellan gatbilar och racingbilar. Historiskt har det alltid funnits ett gap mellan ensitsiga racingbilar och s.k. supercars for gatbruk, vilka försökt efterlikna de verkliga racingbilarna. Mazda Furai överbrygger detta glapp på ett sätt som ingen annan bil tidigare gjort, säger Franz von Holzhausen.

Mazdas tidigare konceptbilar i Nagare-serien har på olika sätt beskrivit flödet i naturen, vatten, luft, sand och människor. Mazda Furai framkallar ett rått, befriande begär av ägande till allt vad denna bil representerar.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30477 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26364 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...