hero

Mazda Kabura – klassisk sportkupé med nya koncept

2006-01-09
2481 visningar
seats

Nya Mazda Kabura, en konceptbil som premiärvisades på Detroit-salongen i början av januari, är i designen en klassisk kompakt sportkupé, men med flera nya idéer som kan dyka upp i Mazdas framtida produktionsmodeller.

Mazda Kabura har lånat en hel del chassikomponenter från MX-5, Mazdas tvåsitsiga roadster, och har liksom denna både motorn fram och bakhjulsdrift. Kabura är något större än MX-5, men betydligt kompaktare än RX-8, Mazdas unika sportbil med rotationsmotor.

Under Kaburas motorhuv, delvis i glas, sitter Mazdas fyrcylindriga tvåliters MZR-motor. Däcken är 245 breda med låg 35-profil, 19 tum höga fram och 20 bak. Kabura är 405 cm lång, 178 cm bred, bara 128 cm hög och har en hjulbas på 255 cm.

Mazda Kabura är en kompakt sportkupé med plats för fyra personer. Men Mazda har i Kabura utvecklat den traditionella sätesplaceringen för 2+2 personer. I Kabura finns det istället plats för 3+1 personer, vilket ger både bättre utrymmen och större flexibilitet än i en vanlig sportkupé.

- När vi undersökte behovet hos våra framtida köpare kom vi fram till att majoriteten av dessa hade ett behov av att ta med sig en, eller i de allra flesta fall högst två, passagerare. Mycket sällan användes det fjärde sätet, säger Franz von Holzhausen, 37-årig chef för Mazdas designstudio i Irvine, Kalifornien.

Flexibel interiör
Därför har Mazdas designers varit mycket kreativa när det gäller den flexibla interiören. De båda baksätena kan fällas och bilda en helt plan yta, stor nog för att få plats med ett flertal matkassar, snowboards eller annat som hör ett aktivt liv till.

Genom att bl.a. flytta handskfacket och minimera instrumentpanelen kan framsätespassageraren sitta cirka 15 centimeter längre fram än föraren, vilket skapar ungefär samma utrymme även för passageraren i baksätet. Passagerarutrymmet bakom föraren däremot är betydligt mindre.

Till RX-8 utvecklade Mazdas tekniker de unika bakhängda bakdörrarna för bättre insteg till baksätet. Mazda Kabura har istället en extra öppning på högersidan för baksätespassageraren. Efter det att framdörren öppnats, trycker man bara på en liten knapp och genast försvinner den extra bakdörren in i en hålighet i karossidan.

Miljövänlig återvinning
Mazda Kubura har en vindruta som övergår i ett stort glastak ända bak till mittstolpen, vilket ger en extra ljus interiör. Till denna har Mazda försökt att hitta nya miljövänliga lösningar genom samarbete med ett av de ledande företagen inom återvinningsindustrin, Sustainable Solutions Inc. (SSI). Kaburas interiör är därför till hundra procent tillverkad av SSI:s innovativa återanvända lädermaterial. I det här fallet kommer det mesta av materialet från restprodukter vid tillverkningen av Nike sportskor.

Kabura är ett japanskt ord som kommer från Kabura-ya, vilket är beteckningen på den vinande pil som förr markerade starten för striden på slagfältet. "Den första pilen på slagfältet" beskriver väl Mazdas design och produktion av unika och spännande bilar.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30557 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26831 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26429 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24816 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...