hero

Mazda Kazamai - Koncept Crossover

2008-08-26
2731 visningar
seats

I fjol presenterade Mazda Motor Corporation en ny inriktning på sitt tekniska utvecklingsarbete kallat 'Sustainable Zoom-Zoom', vilket innebär en stark fokusering på att utveckla bilar som kombinerar Mazdas kärnvärden som t.ex. körglädje med ökade miljöhänsyn och ännu kraftigare satsning på nya säkerhetssystem.

'Sustainable Zoom-Zoom', där det engelska ordet sustainable närmast kan översättas med beständig eller hållbar, och Mazdas designspråk Nagare har kombinerats i konceptbilen Kazamai. En konceptbil som visar hur Mazda i en nära framtid tänker sig att en bil som är både kul att se på och spännande att köra kan se ut. En bil som dessutom har en förbättrad bränsleförbrukning på 30 procent och med betydligt mindre skadliga avgaser än dagens produktionsmodeller. Mazda Kazamai är en spännande, bredaxlad och kompakt crossover med nästa generations miljövänliga drivlina. Utvecklad med det ryska kompakta SUV-segmentet i tankarna.

Rysslands kraftigt ökande bilmarknad

Mellan 2004 och slutet av 2007 ökade den ryska bilmarknaden med omkring 1.280.000 bilar och blev snabbt Europas näst största marknad efter Tyskland. Under samma period etablerade sig Mazda som ett av Rysslands populäraste bilmärken med en ökning från 8.565 sålda bilar 2004 till över 50.000 bilar under förra året. I år ligger prognosen uppåt 80.000 nya bilar.

Ett av Rysslands största segment är SUV:ar, som hade en marknadsandel på 16 procent under 2007. Mellan 2004 och 2007 ökade segmentet tio gånger i storlek och ökningen förväntas fortsätta, om än inte med samma enorma siffror. Mazdas crossover CX-7 har funnits på den ryska marknaden under ett knappt år och redan sålts i nästan 8.000 exemplar, vilket gör Ryssland till den klart största marknaden för CX-7 i Europa.

Kazamai, som betyder virvelvind på japanska, är 1.930 mm bred och 4.520 mm lång, vilket bara något större än dagens Mazda3. Men den är bara 1.500 mm hög, har en rak taklinje och ett mycket kort bakre överhäng, vilket ger bilen ett sportigt, kupéliknande utseende.

Vidareutvecklad Nagare design

Med Kazamai tar Mazdas Nagare-designspråk ytterligare ett steg. I Kazamai samsas de sportiga egenskaperna med nya tekniska system för minskad miljöpåverkan och ökad säkerhet. Den kraftfulla femkantiga fronten, de markerade framskärmarna, den slanka taklinjen och de 22 tum stora hjulen ger konceptbilen Kazamai ett högst personligt utseende.

Viktreducering och ett minimalt luftmotstånd är bland de viktigaste tekniska lösningarna för att öka både körglädjen och minska miljöpåverkan, speciellt bränsleförbrukningen. Mazda skall fortsätta att utveckla dessa områden helt i linje med de uppsatta målen för 'Sustainable Zoom-Zoom'. Trots Kazamais kraftfulla design har konceptbilen lågt luftmotstånd tack vare ett helt slätt chassiunderdel, en bakre diffuser och en relativt låg taklinje. Målet för Mazdas utvecklingsingenjörer har varit att Kazamais aerodynamik skall vara minst 10 procent bättre än för dagens bilar i segmentet.

Viktminskning har blivit ett kännetecken för Mazdas nya modeller. Vid utvecklingen av Kazamai koncentrerade sig Mazdas ingenjörer framförallt på fyra olika områden när det gäller viktminskningen, krocksäkerhet, köregenskaper, ljudnivå samt chassiets och karossens styrka. Olika lätta material och nya tekniska processer har utvecklats för Kazamai. Aluminium eller olika aluminiumlegeringar har använts i motorhuven, själva chassiet och för motorblocket. Målet var att bygga Kazamai 100 kilo lättare än liknande modeller genom att bl.a. använda olika lätta plastmaterial för instrumentpaneler, skärmbreddare och motorkåpa.

Nästa generations drivlina

Den idealiska motorn för Mazda Kazamai är nästa generations två liters direktinsprutade bensinmotor, vilken Mazdas ingenjörer för närvarande håller på att utveckla. Denna motor ger både sportiga egenskaper, särskilt i en kompakt bil som Mazda Kazamai, och kraftfulla miljöbesparingar.

Mazda Kazamai har en Mazda DISI-motor som baseras på den motor som sitter i dagens Mazda CX-7 och Mazda3 MPS. En avancerad motor som minimerar energiförluster. Denna vidareutvecklade motor har en ny teknik för kontroll av förbränningen och variabel ventilkontroll som ger ett kraftfullt vridmoment över ett stort varvtalsregister och samtidigt har en låg bränsleförbrukning. Nästa generations katalysator minskar avgaserna ytterligare.

Mazda Kazamai har även nästa generations kompakta och lätta sexväxlade automatiska växellåda tillsammans med fyrhjulsdrift. Tillsammans med Kazamais låga luftmotstånd och den lättade karossen ger detta en 30 procentig minskning av bränsleförbrukningen och därmed även minskade avgaser jämfört med dagens MZR 2.0 liters bensinmotor.

Utvecklade säkerhetssystem

Mazda Kazamai är inte bara lätt, bränslesnål och rolig att köra, den är även utvecklad för högsta möjliga säkerhet. Ett nyutvecklat säkerhetsprogram ger en extra stark kaross samtidigt som den är så lätt som möjligt. Mazda Kazamai har även en lång lista på olika säkerhetssystem, som t.ex. krängningskontroll, system som varnar för skymda hörn och kurvor samt för körfältsbyten med eventuella hinder. Kazamai har även ett vidareutvecklat system för stabilitetskontroll.

Säkerhetssystemen för eventuella kollisioner med fotgängare har också utvecklats. Mazda Kazamai har mjuka plastskärmar och en aluminiumhuv, som mycket effektivt minskar skador på eventuella fotgängare.

Även i kupén finns en hel del nya säkerhetssystem. Ett flertal små kameror håller kontroll på området utanför, och även inuti, bilen och ger automatiskt föraren en varningssignal om han t.ex. håller på att somna.


Tekniska specifikationer Mazda Kazamai concept car:

Längd:

4.520 mm
Bredd: 1.930 mm
Höjd: 1.500 mm
Hjulbas: 2.780 mm
Plats för: Nästa generation 2.0 DISI bensin *
Växellåda: Nästa generation 6 växlad automat
Fjädring: Fram: McPherson, Bak: Multilänk
Däck: 265/45 R22 Bridgestone

* (DISI står för Direct Injection Spark Ignition)
Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30479 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26798 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26372 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24791 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...