hero

Mazda MX-Crossport får premiär i Detroit

2004-12-17
2383 visningar
seats

Mazdas nya konceptbil MX-Crossport visas för första gången på Detroit-salongen i början av januari 2005. I MX-Crossport ser Mazda en möjlig utökning av sitt nya och framgångsrika modellprogram, som inleddes med Mazda6 för ett par år sedan. MX-Crossport är en s.k. crossover, en bil som kombinerar företagets unika sportbil RX-8 med en mer praktisk SUV.

MX-Crossport är först och främst en avancerad designstudie. Även om Mazda ännu inte officiellt beslutat om produktion av MX-Crossport, har företaget klart uttalat sina intentioner att utöka modellprogrammet av nya sportiga produkter med genuin Zoom-Zoom-känsla. MX-Crossport är ett viktigt steg framåt i denna process.

Sportig och kraftfull design

Mazdas nya konceptbil MX-Crossport har en kraftfull och sportig design, som understryks av bilens olika mått. MX-Crossport är bred, låg och kompakt. Den är 1.930 mm bred, 1.630 mm hög och 4.630 mm lång med korta överhäng både fram och bak. Den har en ganska lång hjulbas på 2.795 mm och de stora och breda 20-tums däcken, 275/45R-20, ökar ytterligare den sportiga känslan hos Mazdas nya konceptbil MX-Crossport.

Flera av MX-Crossports designelement är hämtade från andra sportiga Mazda-modeller. Den stora och lågt sittande grillen finns redan hos sportbilen RX-8 och på den nyligen presenterade högprestandasedanen Mazda6 MPS. MX-Crossport har även stora skärmbreddare fram, vilka känns igen från sportbilen RX-8. De avsmalnande bakfönstren, som sträcker sig över de bakre skärmbreddarna, understryker ytterligare nya MX-Crossports sportiga image.

Kraftfull och futuristisk interiör

Även interiören i nya Mazda MX-Crossport är utvecklad med tanke på Mazdas sportiga och lekfulla Zoom-Zoom-känsla. De fyra stolarna är monterade i en skena, som gör att de kan "flyta" omkring i kupén. Mellan dem finns samma typ av längsgående konsol som på sportbilen RX-8.

Nya Mazda MX-Crossport har naturligtvis allt det senaste när det gäller informationsteknologi. Tre olika bildskärmar förmedlar all nödvändig information. Här finns givetvis olika diagnossystem, säkerhetsinstruktioner, kamera för parkering och dolda hörn, satellitnavigering och information för nödsituationer. Förutom radio och kontroller för klimatanläggningen finns även uppkoppling mot internet och email. Till underhållningsskärmen finns kopplat fem olika fasta utvändiga kameror, som ger passageraren möjlighet att följa bilens och naturens rörelser.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30445 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26778 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26322 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24780 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...