hero

Mazda Nagare – naturliga rörelser

2006-11-30
2526 visningar
seats

I fjol presenterade Mazda tre helt nya uppmärksammade konceptbilar, Sassou, Senku och Kabura. På bilsalongen i Los Angeles tar Mazda ytterligare ett långt kliv in i framtiden genom att visa konceptbilen Nagare.

Nagare är den första av en ny serie konceptbilar, en del närmare framtida produktionsbilar än andra, som kommer att visas på bilsalongerna i Los Angeles, Detroit, Geneve och Tokyo under det närmaste året.

Mazda Motor Corporations nya designchef, holländaren Laurens van den Acker, har format Mazdas framtida designspråk, vars tre designstudior runt om i världen, Oberursel utanför Frankfurt i Tyskland, Irvine i Kalifornien och Yokohama utanför Tokyo i Japan, nu utvecklar det nya designspråket till färdiga konceptbilar.

- Med Nagare tar vi ett stort steg in i framtiden, säger von Holzhausen, som är ansvarig för utvecklingen av Nagare vid studion i USA. Så här skulle en Mazda-bil kunna se ut år 2020.

- Mazda bygger inte konceptbilar för att ge utlopp för designers fria fantasier. En del konceptbilar kan visserligen vara mera famtidsstudier än andra, men det viktigaste med våra konceptbilar är ändock att visa vad vi tänker producera och sälja i framtiden. Redan dagens Mazda-bilar förmedlar på ett utmärkt sätt produktens inneboende känslor. Så målet med Nagare är att förflytta vårt designspråk ett stort steg framåt i tiden från vad vi redan visat genom våra senaste konceptbilar Sassou, Senku och Kabura.

- Vi startade projektet genom att studera rörelsen och den effekt denna har på vår naturliga omgivning. Hur vinden skapar sanddyner i öknen, hur vattnet rör sig på havens ytor och hur lavan flödar nerför vulkanernas bergssidor. Dessa naturliga rörelser registreras i vår hjärna och ger ett bestående intryck, som vi hoppas att Nagare och dess formspråk också skall göra.

- När vi började rita skisser av våra idéer, blev vi inte förvånade över att finna liknande designspråk inom andra områden. Vi fann till exempel samma påverkan av rörelser i möbler, arkitektur, kläder och konst.

Franz von Holzhausen beskriver Nagare som:

- Ett koncept av en konceptbil. Den visar på det formspråk som vi kommer att utveckla åt olika håll i kommande konceptbilar. Det är i första hand design som gäller, medan ingenjörsutvecklingen kommer senare i processen.

- Det är viktigt att först starta med själva visionen. Nagare är en skulptur på hjul, en vison av hur en Mazda kan se ut år 2020. Den konceptbil som vi visar i Detroit är mera verklighetsnära och kan komma att tillverkas under nästa decennium, medan konceptbilen i Geneve visar designidéer som kan bli verklighet i en nära framtid, tillägger Laurens van den Acker.

Liksom alla Mazda produkter har Nagare "en själ av en sportbil". Dess form är slank och aerodynamisk, som du förväntar dig av en framtidsbil. Hjulen sitter i varje hörn för snabb styrrespons och lättrörlig manövrering. Det finns inte ett uns av karossöverhäng.

Du tar plats i Nagare genom två stora dörrar. De öppnar hela sidan på bilen, är hängda i takkanterna och ser ut precis som fjärilsvingar. Föraren sitter centralt i mitten fram och har tre komfortabla säten bakom sig för passagerarna. Mazda har länge arbetat med nya idéer för sätesarrangemang, se bara på sportbilen Mazda RX-8, familjebilen Mazda5 och Mazdas nya stora crossover-SUV CX-9.

En avancerad konceptbil för framtiden behöver också en avancerad framtidsmotor. Nagare skulle mycket väl kunna använda en vätgasdriven rotationsmotor, vilken redan finns på de japanska vägarna i Mazda RX-8.

Nagares design ger ett intryck av luftströmmar som flyger längs sidorna när bilen kör genom atmosfären. Ljus och skuggor förmedlar känslan av rörelser och flöden även när bilen står stilla. Samma känslor av flöden ger även motorhuven, hjulen och ljusarrangemangen, liksom interiören.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 31090 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 27032 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26877 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 25029 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...