hero

Mazda Ryuga - skapad av naturen

2007-01-07
2339 visningar
seats

I slutet av förra året visades på bilsalongen i Los Angeles Mazda Nagare, ett koncept av en konceptbil. Nu i Detroit, bara några veckor senare, kommer nästa konceptbil från Mazda, kallad Ryuga, en mera realistisk framtidsvision än Nagare.

- Ryuga är nästa steg i utvecklingen av konceptet Nagare, säger Mazdas designchef, holländaren Laurens van den Acker. Ruyga har en förfinad och mer kontrollerad rörelse i sin design. Nagare är en dröm, en rörelse som just tagit form, medan Ryuga utvecklar idén genom att tillföra en tydlighet i konceptet. Därför har Ryuga både interiör och drivlina, vilket saknades hos Nagare.

- Mazda är ett bilmärke som vi skall vidareutveckla genom en egen utmärkande och särpräglad design. Vi vill bli igenkända genom en fräck och djärv design med viss originalitet. I våra produkter skall alltid finnas något av en "sportbils själ". De rörelser som uttrycks både i Nagare och Ryuga kommer att synas på kort sikt i andra konceptbilar och längre fram på nya produktionsmodeller. Dagens lyckosamma produktionsmodeller har givit oss kraften, styrkan och ett starkt självförtroende för att våga gå vidare med nya spännande bilmodeller.

Chefdesigner för Mazda Ryuga, vilket är ett japanskt ord som betyder ungefär "behagligt flöde, behagliga rörelser", är Yasushi Nakamuta, tidigare ansvarig för bl.a. nya Mazda MX-5. Han säger:

Japansk inspiration

- Ryuga har mycket av japansk mystik, skönhet och intelligens över sig. De svepande sidolinjerna har t.ex. inspirerats av japanska trädgårdar när en lätt vind krusar vattenytan i den lilla dammen. Strålkastarnas form kan liknas vid morgonens daggdroppar, som faller till marken från löven på ett bambuträd. De praktfulla 21 tum stora hjulens ekrar, med olika form på de båda sidorna, ger känslan av turbinhjul som hela tiden levererar mäktig kraft.

Naturens olika fenomen har påverkat Ryugas design på många sätt. Flytande lava t.ex. inspirerade Yasushi Nakamuta både när det gäller den röda färgnyansen och baklampornas utseende, som är som fyra små lavaströmmar, vilka allt efter trafiksituationen kan växla mellan, gult, rött och blått, exakt som smält, flytande lava.

Tack vare Mazdas nya ideér när det gäller effektiva innerutrymmen är Ryuga klart kortare, bara 4,28 meter lång, än dagens fyrsitsiga sportbil Mazda RX-8, men har ändock fullt tillräckligt med utrymme för fyra personer. En lång hjulbas på 280 cm och två stora måsvingar ger utmärkta möjligheter att ta sig in och ur Mazda Ryuga.

Även interiören går i samma tema med långa, svepande linjer. Färgerna är svarta och grå med metallinläggningar. Blåskimrande instrument och genomskinlig plast med samma blå bakgrund lyser upp kupén. Ratten har ingen överdel för att ge bättre sikt fram till instrumenten och vägen framför.

Etanolmotor

Mazda arbetar redan idag med olika tekniska lösningar för framtidens bilar. Bensinmotorn i Mazda Ryuga är en egenutvecklad 2.5 liters MZR-motor som också kan köras på E85 etanolbränsle. Andra viktiga system är olika kameror och sensorer för säkrare körning. System som bl.a. ger säkrare filbyten och som snabbt upptäcker olika faror runt bilen och undviker dem.

Mazda Ryuga är, förutom 4,28 meter lång, 1,9 meter bred och 1,26 meter hög. Ryuga har en 6-växlad automatisk växellåda, framhjulsdrift och stora 21 tums lättmetallfälgar med Toyo Proxes däck i dimensionen 245/35 R21.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30447 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26779 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26328 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24781 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...