hero

23-årig finländare får ”Mazda Make Things Better Award”

2014-02-17
2360 visningar
seats

I samband med Världstoppmötet för tidigare mottagare av Nobels fredspris i Warszawa ifjol höst utlyste Mazda Motor Europe ett nytt pris för unga forskare, som aktivt främjar freden i världen genom nya idéer, ”Mazda Make Things Better Award”. Den första som tilldelas utmärkelsen med en prissumma på €10 000 är den 23-årige finländaren Antti Junkkari.

Antti Junkkari studerar neurokirurgi och får ”Mazda Make Things Better Award” för sitt förslag om hur man genom att använda interaktiva radioprogram kan bekämpa det utbredda användandet av skjutvapen i Afrika. Genom att på ett innovativt sätt använda moderna  kanaler för opinionsbildning skall våldet minska och samtidigt förbättra vardagslivet för lokalbefolkningen. Prisutdelningen kommer att hållas den 5 mars 2014 vid den internationella bilsalongen i Genève.

Antti Junkkaris tanke är att använda radion, som fortfarande är det mest effektiva kommunikationsmedlet i stora delar av Afrika, för att till en början informera främst Nigerias och Zambias befolkning om de svåra skador som skjutvapen åstadkommer. De ungas användande av skjutvapen är ett mycket stort problem, eftersom dessa är mycket lätta att få tag på. Prissumman kommer att användas för att starta projektet, som senare förhoppningsvis kan spridas till andra områden i Afrika.

- Vi är mycket imponerade av hur väl Antti Junkkaris projekt knyter an till Mazdas eget synsätt på att utmana de allmänna konventionerna för att kunna göra saker på ett bättre sätt, säger Jeff Guyton, VD Mazda Motor Europe och ordförande i juryn. Och vi tror att Junkkaris idéer effektivt kommer att förbättra livet för lokalbefolkningen, vilket är exakt vad detta pris handlar om.

Mer än 120 unga ledare och studenter hade lämnat in bidrag till premiären av ”Mazda Make Things Better Award”. I juryn satt bl.a. multimediaartisten Phil Hansen.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30475 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26795 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26356 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...