hero

Mazdas nya ryska fabrik invigd

2012-09-11
201 visningar
seats

 Rysslands president Vladimir Putin var en av 200 gäster vid en ceremoni i Vladivostok där Mazda Motor Corporation och OJSC Sollers firade att företagens gemensamt ägda Mazda-fabrik nu snart är produktionsklar. Första Mazda CX-5 lämnar monteringsbandet redan i oktober 2012.

Bland de många gästerna fanns, förutom den ryska presidenten, Rysslands vice premiärminister Igor Shuvalov, regionens guvernör Vladimir Miklushevsky, Japans finans-, handels- och industriminister Yukio Edano, Japans ambassadör i Ryssland Chikahito Harada samt Mazda Motor Corporations president Takashi Yamanouchi och Sollers VD Vadim Shvetsov.

- Idag är en mycket viktig dag i Mazdas historia, sa Takashi Yamanouchi när han invigde fabriken. Vi är mycket glada att vi kan ha denna ceremoni just idag i samband med APEC-mötena här i Vladivostok. Det är inte enbart tack vare vårt goda samarbete med Sollers som vi står här idag, utan även genom den stora support som vi fått från alla inblandade regeringsparter. Den ryska bilindustrin ökar snabbt. Snart når den en årlig försäljning på tre miljoner fordon. Mazda är den första bilfabriken som etablerar sig i Vladivostok-området, en del av Ryssland som förväntas växa kraftigt i ekonomisk betydelse. Genom detta samarbete får Mazda inte bara en ny produktionsanläggning, utan deltar även i utvecklingen av bilindustrin i denna del av det asiatiska Ryssland.

- För oss är det en stor ära att kunna samarbeta med en bilfabrik som Mazda. Det är den första japanska bilfabriken som etablerar sig i denna del av Ryssland. Jag är säker på att Mazdas stora kunskaper och erfarenhet av bilproduktion, och våra unika regionala kunskaper, kommer att göra detta joint venture effektivt och framgångsrikt. Det kommer även att innebära ett lyft för industrin i denna region, sa Vadim Shvetsov, Sollers VD.

I början gäller Mazdas produktion i Vladivostok sammansättning av Mazda CX-5. Vid produktionsstarten i oktober 2012 är den årliga tillverkningstakten 50 000 bilar. I utbyggnadsplanerna finns dock redan både en karossfabrik och lackeringsanläggning och en ökning av den årliga produktionen till 100 000 fordon. Inom en snar framtid utökas produktionen även med helt nya Mazda6.

Företagets officiella namn är Mazda Sollers Manufacturing Rus och investeringarna på totalt 10 miljarder rubel, c:a 2,1 miljarder svenska kronor, har delats lika mellan Mazda och Sollers. Ungefär 3 000 personer arbetar i den nya Mazda-fabriken i Vladivostok.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 31093 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 27032 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26878 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 25029 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...