hero

Cykel och möbler i Mazdas KODO-design

2015-04-15
3348 visningar
seats

Mazdas designtema ”KODO – Soul of Motion” har uppmärksammats på många sätt och samtliga bilmodeller i den nya Skyactiv-generationen har erövrat ett flertal designpriser, både Mazda2, Mazda3, Mazda6 och CX-5. Detta firar Mazda bl.a. med en speciell utställning i sitt nyöppnade Mazda Design Space i Milanos Brera-distrikt under Milano Design Week. Utställningen är öppen för allmänheten den 14-19 april.

För två år sedan ställde Mazda ut en fåtölj under Milan Design week. I år har Mazdas designers kreerat både en cykel och en soffa med tillhörande bord för att exemplifiera Mazdas designfilosofi. På plats i Mazda Design Space finns även företagets två senaste bilmodeller, CX-3 och MX-5, vilka ännu inte börjat säljas. Båda med olika infallsvinklar på designtemat ”KODO – Soul of Motion”, enkelheten i den japanska traditionen och kraftfullheten från när vilda rovdjur spänner musklerna inför ett anfall.

”The Bike by KODO Concept” förkroppsligar den japanska konst- och designfilosofin att ”less is more”. Här har den moderna racercykeln fått sin allra renaste form, lätt, smidig och  snabb. Dessutom lackerad i svart och i Mazdas speciella kulör Soul Red.

Soffan och bordet är designade efter samma principer där den inneboende skönheten i möblerna hittas i den perfekta balansen mellan form och funktion. ”The Sofa by KODO Concept” är ett samarbete mellan två Milano-baserade japanska designers, Setsu och Shinobu Ito, Mazda Motor Europes designers och italienska möbeltillverkare.

Under Milan Design Week visar Mazda även ett par KODO-inspirerade mästerverk av japnska hantverkare. En stor skål i koppar, Kodoki, från Gyokusendo studio med flera hundraåriga traditioner, och en stor lackburk, Shiraito, med inspiration från ett vattenfall i blått och med vita ränder gjorde av krossade äggskal. Denna är tillverkad av mästarfamiljen  Kinjo-Ikkokusai, sjunde generationens hantverkare från Mazdas hemstad Hiroshima.