hero

Mazda 787B hedersgäst på Le Mans med Johnny Herbert och Patrick Dempsey som förare

2011-06-17
2557 visningar
seats

20 år efter det att Mazda 787B med startnummer 55 på sidorna vann det klassiska 24 timmarsloppet i Le Mans återvända den gröna och röda bilen till banan som inbjuden hedersgäst. Två gånger, både torsdagen den 9 och lördagen den 11 juni, kördes bilen ett antal uppvisningsvarv på klassiska banan Circuit de la Sarthe.

Den stora publiken njöt av det unika mäktiga och ettriga ljudet från de 700 hästkrafterna i rotationsmotorn med fyra kamrar, som renoverats till originalskick. Mazda 787B ledde även den legendariska paraden i Le Mans centrum under fredagen före start.

- Det är en fantastisk upplevelse att vara här igen på Le Mans. Det är första gången jag kör en historisk Le Mans-vinnare och det var sannerligen inte lätt att komma överens med bilen under bara två varv, säger racerföraren och skådespelaren Patrick Dempsey, som hemma i USA kör Grand-AM serien i en topptrimmad Mazda RX-8. Men 787B är onekligen en mycket stor personlighet.

Patrick Dempsey, kanske mera känd som sin rollfigur Dr. Derek Shepherd i TV-serien Greys´s Anatomy, körde sina varv på banan under torsdagen. Men han deltog även i paraden under fredagen inför 170.000 applåderande och hurrande åskådare i Le Mans centrum. Här kördes Mazda 787B av irländaren David Kennedy, belgaren Pierre Dieudonné och japanen Yojiro Terada, samtliga Mazda-förare på Le Mans det minnesvärda året 1991.

Försenad prisutdelning för Johnny Herbert
Före start på lördagen satt britten Johnny Herbert återigen för första gången i sin vinnarbil på Le Mans tjugo år tidigare. Det var Herbert som körde det sista passet och som fick äran att korsa mållinjen. Men Johnny Herbert var så slut och uttorkad att han inte orkade följa med sina kamrater Volker Weidler och Bertrand Gachot upp på segerpodiet. Nu, 20 år senare, kallades Johnny Herbert istället upp på segerpodiet för att ta emot folkets hyllningar för sin och Mazdas seger på Le Mans, fortfarande den enda japanska biltillverkare som vunnit detta klassiska 24-timmarslopp.

- Det  är fantastiskt att se att så många motorsportintresserade fortfarande kommer ihåg vår seger här för 20 år sedan, säger Seita Kanai, vice president för Mazda Motor Corporation och företagets högsta tekniska chef. Och att de var så entusiastiska över att få se och höra Mazda 787B igen. Segern får 20 år sedan var ett passionerat samarbete av våra ingenjörer och andra teammedlemmar. Samma anda som fortfarande finns i vårt företag och som nu resulterat i alla de nya SKYACTIV teknologierna, som på många sätt andas samma konfliktlösande och nya genomgripande tekniska lösningar som även behövdes då för 20 år sedan.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30447 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26779 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26328 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24781 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...