hero

Mazda och Fiat i samarbetsprojekt

2012-05-23
2250 visningar
seats

Mazda Motor Corporation och Fiat Group Automobiles S.p.A. har undertecknat en icke-bindande avsiktsförklaring för att utveckla och tillverka en ny öppen sportbil för Mazda och Alfa Romeo, baserad på nästa generations bakhjulsdrivna Mazda MX-5.

Projektet innebär att utveckla två olika lätta roadsters med bakhjulsdrift, vars föregångare redan är ikoner inom sportbilsvärlden. Mazdas och Alfa Romeos versioner skall båda ha specifik varumärkesrelaterad design liksom egentillverkade motorer, unika för varje varumärke.

Båda bilarna kommer att tillverkas i Mazdas japanska Hiroshima-fabriker med produktionsstart för Alfa Romeo-versionen under 2015.

”Att etablera samarbeten både när det gäller teknik och produkter är ett av Mazdas prioriterade mål och det här samarbetet med Fiat är ett viktigt första steg i den riktningen. Det är speciellt spännande att samarbeta med ett sådant prestigefyllt varumärke som Alfa Romeo när det gäller en ny öppen sportbil baserad på nästa generations MX-5. En Mazda-bil som redan har ikon-status och som är världens mest sålda roadster genom tiderna”, säger Takashi Yamanouchi, Mazdas styrelseordförande och VD.

”Det här avtalet visar klart på vårt engagemang för Alfa Romeo och vår beslutsamhet för att låta varumärket växa på den globala marknaden. Genom avtalet med Mazda samarbetar vi nu med den ledande tillverkaren av kompakta bakhjulsdrivna sportbilar. Detta för att vi skall kunna leverera en ny spännande roadster i sann Alfa Romeo-anda, båda vad gäller design och köregenskaper. Vi uppskattar detta samarbete med Mazda och ser fram emot ett framgångsrikt fortsatt samarbete”, säger Fiats VD Sergio Marchionne.

Under andra halvan av 2012 förväntas det slutliga avtalet skrivas under.

Mazda och Fiat har även kommit överens om att diskutera ytterligare möjligheter till samarbeten i Europa. 

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30470 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26791 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26349 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24786 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...