hero

Mazdas innovationer gynnar miljön

2010-12-21
2394 visningar
seats

”Sustainable Zoom-Zoom” kallar Mazda sin långsiktiga tekniska utvecklingsstrategi för att nå en hållbarare framtid. Denna vision är inte bara företagets riktlinje när det gäller teknisk utveckling av nya bilar, som fortfarande är körglada och som dessutom har utmärkta egenskaper när det gäller både miljö och säkerhet. Visionen är även en riktlinje när det gäller att effektivisera energianvändningen och att minska utsläppen av koldioxid från Mazdas produktion och distribution. Inom ramen för ”Sustainable Zoom-Zoom” har Mazda redan under lång tid utvecklat ett antal miljövänligare processer.
Här är några av dem:

Miljöledningssystem
Mazda Motor Corporation har utvecklat ett miljöledningssystem, Environmental Management System (EMS), för alla underleverantörer och för samtliga företag inom Mazda-gruppen. Syftet med miljöledningssystemet är att så snabbt och så effektivt som möjligt utveckla miljövänligare processer, baserade på olika standards, som t.ex. ISO 14001. Mazdas alla produktionsanläggningar både i Japan, USA, Kina och Thailand är sedan länge godkända enligt ISO 14001 och idag är även tretton olika produktionsföretag inom Mazda Group, både i Japan och utomlands, godkända enligt ISO 14001.

Miljövänligare lackering
I september 2002 utvecklade Mazda ett tre lagers ”vått i vått” vattenbaserat lackeringssystem, som även används på Mazdas fabriker i USA, Kina och Thailand. Med detta lackeringssystem behövs ingen torktid mellan att grundlacken, kulören och den slutliga klarlacken sprutas på fordonet. Detta minskar utsläppen av koldioxid med 15 procent och utsläppen av flyktiska organiska ämnen (VOC) med hela 45 procent jämfört med tidigare metoder.

Vid en av fabrikerna i Hiroshima har Mazda även börjat använda sitt eget utvecklade vattenbaserade lackeringssystem, Aqua-Tech Paint System (ATPS), som uppfyller världens högsta kravspecifikationer när det gäller utsläpp av VOC. Mazda Aqua-Teck Paint System har samma mycket låga utsläpp av koldioxid, som det tre lager ”vått i vått” vattenbaserade lackeringssystemet, men minskar utsläppen av VOC ytterligare till 57 procent. Detta innebär att Mazdas vattenbaserade lackeringssystem har de allra lägst utsläppen i världen.

Återanvändning av stötfångare
När den japanska regeringen började stifta lagar och regler för en mer effektiv användning av jordens resurser, satte Mazda upp ett ännu högre mål. Bl.a. utvecklade företaget en ny metod för att återanvända stötfångare, som blivit skadade i trafiken, till råmaterial för nya stötfångare till nya bilar.

Genom att samarbeta med underleverantörer och plastindustrins återvinningsexperter lyckades Mazda, som första bilföretag i världen, redan 2003 införa en återanvändningsteknik för stötfångare. Metoden användes första gången i full industriell skala på 2005 års modell av Mazda RX-8 och har därefter införts på flertalet andra Mazda-modeller.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30481 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26800 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26374 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24791 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...