hero

Mazdas utmärkelser och rekord

2010-08-02
2504 visningar
seats

Under sina 90 år hittills har Mazda alltid varit villiga att ta en viss risk, om detta inneburit en klar fördel för sina kunder. Denna inställning har lett till en företagskultur där innovativa ingenjörer fått spela en stor roll, vilket både media och kunder upptäckt och som resulterat i en mängd olika utmärkelser under årens lopp.

Sedan 1955 har Mazda vunnit inte mindre än 1.131 olika utmärkelser och priser, varav över hälften, 655, erhållits under de senaste åtta åren – eller sedan introduktionen av det förnyade modellprogrammet från 2002 och dess Zoom-Zoom strategi. Ännu mera anmärkningsvärt är kanske att en tredjedel av alla dessa priser, 249, är första- eller andraplatser i ”Årets Bil” runtom i världen.


Många utmärkelser till Mazdas rotationsmotor
Den långa historien av utmärkelser började när Mazda RX-2 med rotationsmotor presenterades 1971. Modellen blev ”Årets Bil” både i Japan och USA 1972. Motorn vann även flera prestigefyllda tekniska utmärkelser, t.ex. ”Mainichi Industrial Technology Development Award” för dess karbonbaserade tätningar.


Priserna fortsatte när sportvagnen RX-7 presenterades. Den fick t.ex. ”Car of the Year ´78 Grand Prix Award” och blev utsedd till bästa sportbil i USA 1979 och till ”Decenniets bil” i Japan 1980. Totalt tillverkades tre generationer Mazda RX-7 med ständiga förbättringar och utvecklingar.

2003 presenterade Mazda en ny generation rotationsmotor, kallad RENESIS, i sportkupén RX-8. Denna motor var betydligt bränslesnålare och godkändes i den strängare miljöklassen Euro IV. Samma år vann motorn ”The International Engine of the Year” i inte mindre än tre kategorier, totalt bästa motor, bästa nya motor och bästa motor i cylindervolymsklassen 2,5 till 3,0 liter, vilket kanske behöver en liten förklaring eftersom varje av de två kamrarna i Mazdas rotationsmotor har en cylindervolym på 654 cm³. Men internationella klassningar räknar en rotationsmotors cylindervolym dubbelt. Så därför blir RENESIS-motorns totala cylindervolym 2,6 liter. Motorn imponerade så mycket på motorjournalisterna att den även vann sin kategori året efter.

Mazdas prisade mellanklassbilar – 323 och Mazda3
Mazda har alltid varit en pionjär när det gäller att utveckla småbilar. Nuvarande Mazda2 utsågs bl.a. till ”World Car of the Year” 2008. Men de allra flesta utmärkelserna har tilldelats Mazda-bilar i den mindre mellanklassen. Redan när Mazda presenterade sin första moderna och framhjulsdrivna 323-modell 1980 blev den Årets Bil i bl.a. både Japan, Australien och Nya Zealand. Den korades till ”Import Car of the Year” i USA 1983 och totalt erövrade Mazda 323 74 olika utmärkelser.

Men detta vara bara början. Efterträdaren, den första generationen av Mazda3, erövrade totalt 99 olika utmärkelser under de sju åren mellan 2003 och 2010. Redan under första året blev Mazda3 t.ex. tvåa i ”Årets Bil i Europa” och den utsågs till ”Årets Bil” i bl.a. Japan, Turkiet, Tjeckien och Danmark.

2004 blev Mazda3 ”Årets Bil” i ytterligare nio olika länder och den fortsatte att vinna specialpriser, som t.ex. ”Best Hatchback” i Hong Kong. Modellens sista utmärkelse blev ”Årets Bil” i Thailand 2009, innan det var dags för den andra generationen Mazda3 att presenteras, vilken redan erövrat 23 utmärkelser hittills.


Mazdas miljöpriser
Mazda har under årens lopp även vunnit ett antal viktiga miljöpriser. T.ex. blev nuvarande Mazda MX-5 i USA utsedd till ”Most Efficient” tvåsitsiga sportbil av Environmental Protection Agency (EPA) och Mazda Tribute Hybrid var en av fem finalister i ”Green Car of the Year” under 2008. Ett år senare utsågs den första generationen Mazda6 till bästa större familjebil av Environmental Transport Association. Nya Mazda6 har också redan erövrat miljöpriser, som t.ex. ”Grönaste bensinbil” i Kungliga Holländska Automobilklubbens stor Ecotest 2008.

Men den miljöteknologi som hittills fått störst uppmärksamhet är Mazdas eget start-/stop-system. kallat i-stop, som finns i Mazda3 och som i höst även kommer i nya Mazda5. i-stop har redan erövrat sex prestigefyllda utmärkelser sedan introduktionen för ett år sedan, inklusive från den japanska ingenjörsvetenskapsakademien, JSAE. Mazda fick också i år pris från samma organisation för företagets unika katalysator med single-nanoteknologi, vilken redan används till Mazdas bensinmotorer. Dessa uppfinningar är en del av Mazdas långsiktiga miljöstrategi, Sustainable Zoom-Zoom, som under nästa år följs av nya och ännu mera miljövänliga motorer och växellådor under samlingsnamnet SKY-Technology.


Mazda-rekord
Mazda MX-5 och Mazdas bilar med rotationsmotorer har hittills erövrat de flesta och viktigaste utmärkelserna. Mazda MX-5, som i år firar 20 års-jubileum i Europa, finns med i Guinness rekordbok som den mest sålda öppna tvåsitsiga sportbilen i historien och så kommer det förmodligen att förbli under överskådlig framtid om vi ser till hur populär även av dagens modell av MX-5 är.


1991 skrevs Mazdas namn in i racinghistorien som den första, och hittills enda, biltillverkare som vunnit det klassiska 24 timmarsloppet på Le Mans med en rotationsmotor. Genom segern med sin modell 787B är Mazda fortfarande dessutom den enda japanska bilfabrik som vunnit denna klassiska biltävling.

Mazda RX-7 har försäljningsrekordet för sportbilar med rotationsmotor. Över 1,8 miljoner exemplar tillverkades av de tre generationerna. Och 2004 satte Mazda RX-8 40 internationella FIA hastighets- och uthållighetsrekord på den tyska Papenburg-banan, vilket återigen bevisade rotationsmotorns sportiga och hållbara egenskaper på en racingbana.

 

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30475 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26795 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26356 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...