hero

Mazda hyr ut 30 bilar till världens största vätgasprojekt i Norge

2007-10-24
2397 visningar
seats

Mazda och Norge blir först i världen med att starta ett vätgasprojekt i större skala. På bilsalongen i Tokyo meddelade Mazda Motor Corporations president Hisakazu Imaki att företaget skall hyra ut 30 vätgasdrivna Mazda-bilar till norska samarbetsprojektet HyNor, som just nu bygger en vätgasväg de 50 milen mellan Oslo och Stavanger.

Under 2009 skall vätgasvägen mellan Oslo och Drammen vara helt färdig. Den första av de fem vätgasstationerna invigdes i Stavanger den 23 augusti fjol och sedan den 2 juni i år går det att tanka vätgas även i Grenland. Kvar att öppna är stationerna i Lyngdal, Drammen och Oslo. Men redan finns det planer på att i samma område även bygga vätgasstationer i Kristiansand och Romarrike. Dessutom att förlänga vätgasvägen också till Bergen.

Samarbetsorganisationen HyNor startades 2003 med främsta syfte att främja användningen av vätgas. Idag har HyNor mer än 30 olika medlemmar från norska myndigheter, industrier och forskningscentra.

Att utveckla och tillverka vätgas genom olika metoder är en av HyNors viktigaste uppgifter. Vätgasen i Stavanger-macken kommer t.ex. från naturgas. I Grenland produceras vätgasen från överskottet vid tillverkningen av klorgas i Rafnes-anläggningen. I Lyngdal skall vätgasen så småningom komma från deponerat hushållsavfall.

Det var i samband med den internationella energikonferensen ONS2006 i Stavanger som samarbetet mellan norska HyNor och japanska Mazda startade. HyNor inbjöd Mazda att deltaga i öppnandet av världens allra första storskaliga vätgasprojekt. En vit och blå Mazda RX-8 tankades vid invigningen av Norges första vätgasstation och Brage W Johansen, ansvarig för vätgas hos Statoil och projektledare i HyNor, sa då:

- Vätgasstationen i Stavanger är ett första steg på en lång och spännande resa när det gäller vätgas för fordon. Vätgas har alltför länge väntat på sitt genombrott som drivmedel. Biltillverkarna har väntat på vätgasdistributörerna och tvärtom. Men till slut tog vi chansen och byggde en vätgasstation.

Mazda har redan utvecklat vätgasdrift i 16 år

- Efter att i 16 år utvecklat både bränsleceller och vätgasdrivna rotationsmotorer koncentrerar vi oss i nuläget på våra vätgasdrivna rotationsmotorer, säger Akihiro Kashiwagi, utvecklingschef för vätgasdrivna fordon hos Mazda Motor Corporation. Våra vätgasdrivna rotationsmotorer är visserligen inte lika effektiva som bränsleceller, vilka ju också drivs av vätgas, men det dröjer många år innan bränslecellsbilar finns ute på den allmänna marknaden.

Det är därför som Mazda just nu prioriterar utvecklingen av rotationsmotorn som kan köras på både vätgas och bensin. Genom en enkel knapptryckning kan föraren välja mellan de båda tankarna. Tar vätgasen slut kopplas automatiskt bensindriften in.

Redan 1991 byggde Mazda sin allra första vätgasdrivna rotationsmotor. På Tokyo-salongen 2003 premiärvisades den vätgasdrivna fyrsitsiga sportbilen RX-8, som den 23 mars ifjol började levereras till japanska leasingkunder. Idag rullar åtta vätgasdrivna Mazda-bilar hos olika japanska myndigheter och energibolag.

Det blir också ett antal exemplar av denna fyrsitsiga sportbil som först kommer att levereras till HyNor-projektet. Men på Tokyo-salongen visade Mazda även efterföljaren, en Mazda5 med betydligt större utrymmen och med en vidareutvecklad rotationsmotor. Dessutom försedd med en elektrisk hybridenhet, som ökar effekten till 150 hk, men som kanske framförallt ökar räckvidden till cirka 20 mil vid körning enbart på vätgas.

En rotationsmotor med vätgasdrift är ett mycket miljövänligt alternativ - noll utsläpp av koldioxid (CO2) och nästan noll utsläpp av nitrösa gaser (NOx). Eftersom redan existerande delar och produktionsresurser används kan Mazdas vätgasdrivna rotationsmotor dessutom byggas till en relativt låg kostnad.

Avtalet mellan Mazda Motor Corporation och HyNor kommer att skrivas under på den norska ambassaden i Tokyo den 7 november och inom drygt två år kommer de 30 vätgasbilarna att vara levererade till det norska vätgasprojektet.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30470 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26791 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26349 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24786 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...