hero

Mazda RX-8 tankade vätgas i Stavanger

2006-09-07
2728 visningar
seats

Nu kan du tanka vätgas på en helt vanlig mack i norska Stavanger. Den 23 augusti invigdes Norges första vätgasmack med ett besök av en Mazda RX-8 Hydrogen RE. Den japanska biltillverkaren har sedan 15 år utvecklat både vätgasbilar och bilar drivna av bränsleceller.

En vit och blå Mazda RX-8 Hydrogen RE väckte stor uppmärksamhet när den körde genom Stavanger, Norges fjärde största stad med 115.000 innevånare, utan att släppa ut ett endaste gram koldioxid. Det är i stort sett bara vattenånga som kommer ut ur avgasröret på en vätgasdriven Mazda RX-8. Bilen tog en sväng ner mot hamnen och genom Gamla Stavanger, som är Europas största trähusstad med 170 vita gamla träkåkar, de äldsta från 1700-talet. Ett möte mellan den allra modernaste tekniken och historien.

Den vätgasdrivna Mazdan körde vidare till en av Statoils "fyllestasjoner" i Europas oljehuvudstad där vätgaspumpen nyss invigts. Att tanka vätgas sker på ungefär samma sätt som på bilar som drivs med biogas. Vätgastanken fylls upp under tryck.

Mazda har utvecklat vätgasdrift i 15 år


- Efter att i 15 år utvecklat både bränsleceller och vätgasdrivna rotationsmotorer koncentrerar vi oss i nuläget på våra vätgasdrivna rotationsmotorer, säger Akihiro Kashiwagi, utvecklingschef för vätgasdrivna fordon hos Mazda Motor Corporation. Våra vätgasdrivna rotationsmotorer är visserligen inte lika effektiva som bränsleceller, vilka ju också drivs av vätgas, men det kommer att dröja många år innan bränslecellsbilar finns ute på den allmänna marknaden.

Det är därför som Mazda just nu prioriterar utvecklingen av rotationsmotorn som kan köras på både vätgas och bensin. Genom en enkel knapptryckning kan föraren välja mellan de båda tankarna. Tar vätgasen slut kopplas automatiskt bensindriften in.

- Vätgasstationen i Stavanger är ett första steg på en lång och spännande resa när det gäller vätgas för fordon och vi är mycket stolta över att Mazda ville vara med vid invigningen, säger Brage W Johansen, ansvarig för vätgas hos Statoil. Vätgas har alltför länge väntat på sitt genombrott som drivmedel. Biltillverkarna har väntat på vätgasdistributörerna och tvärtom. Men till slut tog vi chansen och byggde en vätgasstation.

Norsk vätgasväg byggs mellan Oslo och Stavanger


Vätgasstationen i Stavanger är den första av flera som planeras mellan Stavanger och Oslo. Nästa vätgasstation på sträckan beräknas öppna under våren 2007.

Redan 1991 byggde Mazda sin första vätgasdrivna rotationsmotor. På Tokyo-salongen 2003 premiärvisades den vätgasdrivna fyrsitsiga sportbilen Mazda RX-8 Hydrogen RE. I slutet av 2004 gav japanska myndigheter Mazda tillstånd att köra test på vanliga vägar och den 23 mars i år levererades de första exemplaren av RX-8 Hydrogen RE till japanska leasingkunder. Just nu rullar fyra exemplar på de japanska vägarna och innan året är slut skall minst tio bilar finnas i trafik.

En rotationsmotor med vätgasdrift är ett mycket miljövänligt alternativ - noll utsläpp av koldioxid (CO2) och nästan noll utsläpp av nitrösa gaser (NOx). Eftersom redan existerande delar och produktionsresurser används kan Mazdas vätgasdrivna rotationsmotor dessutom byggas till en relativt låg kostnad.

Nästa steg i utvecklingen är att öka räckvidden när bilen enbart körs på vätgas. Idag räcker en full vätgastank för drygt 10 mils körning, medan bensintanken räcker ytterligare cirka 55 mil. På Stockholms Bilsalong i våras visade Mazda nästa steg i utvecklingen, en Mazda5 prototyp som kombinerade vätgas- och bensindriften med elhybrid.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30475 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26796 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26356 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...