hero

Mazda Tribute HEV – hybridbil klar för produktion

2007-01-07
3094 visningar
seats

Mazda tar nu steget fullt ut och serietillverkar elhybriden Mazda Tribute HEV. Bilen premiärvisas just nu på den stora bilutställningen i Detroit och finns till försäljning på den amerikanska marknaden efter halvårsskiftet.

Under fjolåret lånade Mazda ut 30 exemplar av sin nya hybridbil till brandmyndigheterna i Orange County i Kalifornien för olika tester. Nu när det är dags för serietillverkning har Mazda Tribute HEV fått en hel del exteriörförändringar och presenteras som årsmodell 2008.

Enbart eldrift upp till 40 km/tim

Nya Mazda Tribute HEV klarar att köras med enbart eldrift upp till 40 km/tim, vilket minimerar bränsleförbrukningen och avgasutsläppen i stadstrafik med närmare 75 %. Elmotorn är på 70 kW, alltså 94 hk. Bensinmotorn är Mazdas egen 2.3 liters MZR-motor på 133 hk.

Mazda Tribute HEV klarar Kaliforniens hårdaste miljökrav, SULEVII, Super Ultra Law Emissions Vehicle II, och AT-PZEV, Advanced Technology Partial Emission Vehicle. Detta är de strängaste miljökrav som en bensinbil överhuvudtaget kan uppfylla idag.

Mazdas MZR-motor har försetts med Atkinson-principen med modifierad tändning och ventiltider, vilket dels anpassar bensinmotorn för en optimal kombination med elmotorn och dels ger renare och mindre avgaser. Den maximala effekten på 133 hk når bensinmotorn vid 6.000 rpm och det maximala vridmomentet på 168 Nm vid 4.250 rpm. Tillsammans med elmotorn har nya Mazda Tribute HEV en acceleration 0-100 km/tim jämbördig med den 200 hk starka V6-motorn, som annars finns i Mazda Tribute.

Den kraftfulla elmotorn, som också har funktionen av generator, laddar batterierna, startar bensinmotorn och hjälper till att reglera och fördela kraften hos de två olika motorerna i växellådan, som i nya Mazda Tribute HEV är en automatisk variabel växellåda, s.k. CVT-växellåda. Vid inbromsningar laddar elmotorn de 330 volt starka nickelmetallhydrid-batterierna. Elmotorn ger också extra kraft under acceleration eller vid tung last när så behövs. På detta sätt kompletterar elmotorn, som ger maximal kraft vid alla varvtal, på ett optimalt sätt bensinmotorn, vilken ger den mesta kraften i mellanregistret och vid högre varvtal.

Förändringen av kraftkälla mellan enbart eldrift, bensin-/eldrift, enbart bensindrift och batteriladdning sker helt obemärkt. Det enda som visar vilken kraft som just nu driver bilen är en markering på instrumentbrädan.

För att ytterligare spara energi har Mazdas nya hybridbil även ett system som stänger av motorn när bilen rullar sakta utan belastning och vid stoppljus.

Nya Mazda Tribute HEV har enbart framhjulsdrift eller en kombination med inkopplingsbar fyrhjulsdrift. Vissa förändringar har gjorts exteriörmässigt på Mazda Tribute HEV 2008. Den har fått nya 16 tums lättmetallfälgar, ny front med bl.a. nya strålkastare och dimljus i en mattsvart nederdel.

Nya Mazda Tribute HEV är i nuläget endast aktuell för den amerikanska marknaden. Fler detaljer om Mazdas första serietillverkade hybridbil kommer närmare den amerikanska introduktionen.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30445 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26778 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26323 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24780 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...