hero

Mazda visar framtiden på Stockholms Bilsalong

2006-03-22
2605 visningar
seats

Mazda visar en del av märkets framtid på Stockholms Bilsalong, som öppnar för allmänheten lördagen den 1 april. I den stora Mazda-montern finns dels konceptbilen Sassou med många designelement gemensamma med Mazdas nästa småbil och dels superhybriden Mazda5 Hydrogen RE, en bil som kan köras både på el, bensin och vätgas.

Mazda har under lång tid testat olika system med bränsleceller och redan 1991 byggde Mazda sin första vätgasdrivna rotationsmotor. Idag hyr Mazda på den japanska marknaden ut ett antal exemplar av sportbilen RX-8 med en rotationsmotor som kan köras på endera bensin eller vätgas.

Superhybriden Mazda5 Hydrogen RE
I den flexibla familjebilen Mazda5 har Mazda gått ett steg längre. Nu har den vätgas- och bensindrivna rotationsmotorn även kompletterats med en elmotor.

Rotationsmotorn och elmotorn är monterade på tvären i fronten av testbilen med batteriet placerat under den andra sätesraden. Högtryckstanken för vätgasen sitter där den tredje sätesraden normalt finns. Denna effektiva placering av de olika komponenterna i drivsystemet innebär att Mazda5 Hydrogen RE fortfarande har en rymlig kupé för upp till fem personer.

En rotationsmotor med vätgasdrift är ett mycket miljövänligt alternativ - noll utsläpp av koldioxid (CO2) och nästan noll utsläpp av nitrösa gaser (NOx). Eftersom redan existerande delar och produktionsresurser används kan Mazdas vätgasdrivna rotationsmotor dessutom byggas till en relativt låg extra kostnad.

Konceptbilen Sassou
Konceptbilen Sassou tillhör också Mazdas framtidsplaner. Den är ett designförslag av hur en helt ny mindre bil i det s.k. B-segmentet skulle kunna se ut. En tre-dörrars hatchback med en nykonstruerad trecylindrig direktinsprutad bensinmotor med turbo på 1.0 liters cylindervolym. En konceptbil med mycket av framtidens designelement i sann Mazda Zoom-Zoom anda och med en unik flexibel interiör.

Det japanska ordet Sassou innebär att vara positiv till sinnes och att se framåt med optimism. Detta stämmer alldeles utmärkt in på Mazdas konceptbil. Sassou är en lätt och typisk stadsbil för unga förare, som är rolig att köra, praktisk och ekonomisk. Den är utvecklad vid Mazdas europeiska designcenter i Oberursel utanför av Frankfurt.

Nya Mazda Sassou har givetvis den allra senaste högteknologin, bl.a. används en USB-port som nyckel och för att lagra all data till hårddisken.

Unikt Stopp- & Startsystem
Den avancerade och direktinsprutade motorn i Mazda Sassou har även ett unikt system som stänger av motorn vid tomgång och som extra snabbt startar vid gaspådrag tack vare direktinsprutningens snabbare respons.

Hittills har liknande tomgångssystem startats med en kombinerad generator och startmotor, alltså med hjälp av en elmotor. Mazda har istället utvecklat ett system som exakt identifierar vevstakens position vid stoppögonblicket, sprutar in en liten mängd bränsle i förbränningsrummet och låter bränslet komprimeras genom att vevaxeln roterar aningen i motsatt riktning. Vid start tänds bränsleblandningen och motorn startar.

Mazdas unika system är både snabbare, tystare och mindre komplicerat. Eftersom ingen extra elmotor behövs ger det även bättre driftsäkerhet.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30480 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26798 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26373 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24791 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...