hero

Norges kronprins Haakon tankade vätgas i Mazda RX-8 Hydrogen RE

2009-05-11
2445 visningar
seats

Norges kronprins Haakon tankade den första av en serie vätgasbilar som Mazda skall leverera till det norska HyNor projektet. Och Norges transportminister Liv Signe Navarsete körde bilen, en Mazda RX-8 Hydrogen RE, de 58 milen från Oslo till Stavanger.

Den första vänsterstyrda vätgasbilen från Mazda anlände till Oslo samtigt som HyNor-projektet invigde två nya med vätgasstationer utmed vägen mellan Oslo och Stavanger, dels i Oslo och dels i Drammen. Sedan tidigare finns vätgasstationer i bruk i Stavanger och Porsgrunn.

Vätgasen utmed norska Hydrogen Highway utvinns på flera olika sätt. Oslo-stationen får vätgas från elektrolys av vatten. I Drammen produceras den av metangas som utvinns ur organiskt avfall. I Porsgrunn används överskottsvätgas från industriprocesser och i Stavanger utvinns vätgasen ur naturgas.

Ytterligare två vätgasstationer planeras att invigas under året på sträckan mellan Oslo och Stavanger, nämligen i Kristiansand och Lyngdal. Men HyNor planerar även en fortsättning både i öster och i nordväst med vätgasstationer i Lilleström och Bergen.

Den Mazda RX-8 Hydrogen RE, som nu levererats till HyNor, och de ytterligare bilar som kommer i början av sommaren, skall leasas ut till miljömedvetna företag och myndigheter.
Dessa Mazda RX-8 Hydrogen RE har utvecklats för att möta norska och europeiska krav och specifikationer, bl.a. är de vänsterstyrda och har manuell växellåda.

Redan 1991 byggde Mazda sin allra första vätgasdrivna rotationsmotor med nollutsläpp av CO2. Dagens Mazda RX-8 Hydrogen RE har en rotationsmotor med dubbla kamrar, som tillåter föraren att med en enkel knapptryckning välja om han vill köra på bensin eller vätgas.

Mazda arbetar på bred front med olika miljövänliga teknologier, som t.ex. nästa generations rena dieselmotorer och ett eget unikt bränslebesparande tomgångsavstängningssystem, som Mazda kallar i-stop.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 31093 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 27033 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26878 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 25029 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...