hero

Mazda har utvecklat ett nytt lättare plastmaterial

2012-02-13
2628 visningar
seats

Mazda Motor Corporation har tillsammans med Japan Polypropylene Corporation utvecklat ett plastmaterial för bildelar som har samma styrka som konventionella plastdetaljer, men som är mycket lättare. Och dessutom snabbare att tillverka med mindre miljöpåverkan.

Dessa nya plastdelar är tunnare än tidigare material, vilket innebär en avsevärd minskning av nödvändigt plastmaterial. Främre och bakre stötfångaren är t.ex. med det nya materialet cirka 20 procent lättare.

I själva tillverkningsprocessen innebär det tunnare materialet en kortare kylningsperiod efter formgjutningen. Dessutom har materialets fluiditet optimerats, vilket tillsammans innebär att gjutningen av en stötfångare, som tidigare tog 60 sekunder, nu halverats till 30 sekunder. Detta innebär även en rejäl minskning av den energi som åtgår för processen.

Mazdas nya, lättare stötfångare används redan på kompakta crossovern CX-5, som lanseras i Europa och Sverige till våren. Mazda planerar även att använda liknande stötfångare på alla kommande nya modeller.

Stötfångarens vikt har stor inverkan på både bränsleförbrukningen och köregenskaperna. Men å andra sidan är stötfångarna också viktiga för krocksäkerheten och för bilens utseende.

Mazdas nya stötfångare består därför av två lager, där den inre kärnan är styvare och har en hög stötupptagningsförmåga, vilket innebär att krocksäkerheten är lika stor som tidigare, trots det tunnare materialet. Det yttre skiktet har egenskaper som möjliggör en utmärkt lack.

Det nya plastmaterialet i stötfångarna på CX-5 är ytterligare en detalj i Mazdas strävan att minska vikten och samtidigt förbättra köregenskaperna och säkerheten samt minska miljöpåverkan för alla framtida Mazda-modeller.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30448 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26779 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26329 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24781 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...