hero

Succén Mazda CX-5 i uppdaterad version

2014-06-17
11622 visningar
seats

Mazdas kompakta crossover, CX-5, som blivit en stor succé runt om i världen, har nyligen uppdaterats och samtidigt fått nya modellnamn på den svenska marknaden. Fyra utrustningsversioner har blivit tre och heter numera, precis som Mazda3 och Mazda6, Core, Vision och Optimum. Priserna börjar på 239 900 kronor.

- I Sverige vill konsumenterna ha mera utrustning så nästan ingen köpte den minst utrustade versionen. Därför tog vi helt enkelt bort den när vi ändrade modellbeteckningarna till samma som för de nyare Skyactiv-modellerna Mazda3 och Mazda6, säger Klaus Oest, VD, Mazda Motor Sverige. Det finns ju ingen orsak att ha en modell i prislistan bara för att kunna annonsera ett lågt instegspris. Då är det ärligare mot konsumenten att ta bort modellen.

Trots att Mazda CX-5 nu funnits på marknaden i drygt två år fortsätter succén. Modellen vinner fortfarande motortidningarnas jämförelsetester och fortfarande är det på vissa versioner flera månaders leveranstid, trots att Mazda-fabrikerna utnyttjar all tillgänglig produktionskapacitet. Fortfarande kan du köpa Mazda CX-5 som fram- eller fyrhjulsdriven och med snåla och kraftfulla Skyactiv bensin- och dieselmotorer.

Men det är inte bara modellnamnen som ändrats. Nya uppdaterade Mazda CX-5 har ett flertal detaljförändringar och förbättringar, bl.a. en mer komfortabel fjädring.

Den mest synliga förändringen är kanske växelväljaren till den automatiska växellådan. Den tidigare labyrinten är nu ersatt med en rak växelväljare med en läderklädd damask, precis som på nya Mazda3.

I övrigt har nya uppdaterade CX-5, på alla bilar med manuell växellåda, ett smart system med automatisk återstart av motorn vid tjuvstopp. Du behöver bara trycka ner kopplingen igen inom tre sekunder från det att motorn stannat, så startar den igen.

Nya CX-5 har fått två nya blå exteriörfärger, Blue Reflex mica och Deep Chrystal Blue mica. Båda framstolarna är elektriskt justerbara på Optimum-versionen och förarstolen har minnesinställningar. Aluminiumfälgarna har en lackering med bättre lyster. Läderratten, damasken för växelväljaren och damasken för handbromshandtaget har röda sömmar och den ljusa läderklädseln är nu, precis som i Mazda3 och Mazda6, läckert off-white.

Autobroms standard redan från början
Samtliga nya Mazda har sedan Skyactiv-modellerna började lanseras med CX-5 för drygt två år sedan autobroms, Smart City Brake Support (SCBS), som standard. CX-5 Core har på den svenska marknaden dessutom bl.a. 17 tums lättmetallfälgar, elektriskt infällbara backspeglar, klimatanläggning med dubbla zoner, läderratt, stor pekbar informationsdisplay i färg, 40-20-40 fällning av baksätet, bakre mittarmstöd, reglageratt på mittkonsolen, farthållare, regnsensor, autolight, sex högtalare och Bluetooth, startknapp, elektriska fönsterhissar fram och bak, reglageknappar på ratten och assisthjälp i backe.

Mazda CX-5 Vision har även bl.a. parkeringssensorer fram och bak, radarbaserat övervakningssystem (RVM), Bi-Xenon strålkastare med adaptiva kurvljus, TomTom navigering, automatisk strålkastaravbländning vid möte (HBC) och filbytesvarning (LDW).

Fullutrustade Mazda CX-5 Optimum har dessutom bl.a. lädersäten med elektriskt justerbara inställningar, backkamera, Bose ljudsystem med bl.a. nio högtalare, 19 tums lättmetallfälgar och den större dieselmotorn på 175 hk.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30469 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26790 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26349 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24786 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...