hero

Uppdaterad Mazda CX-5 med fler motorer

2014-11-19
8841 visningar
seats

Mazda CX-5 var den första modellen i den nya Skyactiv-generationen när den började säljas i Europa och Sverige under våren 2012. Modellen blev en jättesuccé för Mazda och produktionsresurserna räckte inte till på långa vägar för att mätta efterfrågan. Nu kommer en uppdaterad version, som fick premiär på bilsalongen i Los Angeles. Svensk premiär blir det under mars månad 2015.

Uppdaterade CX-5 har bl.a. en mer uttrycksfull front med kraftigare ”signature wings” som ger hela grillen ett tredimensionellt utseende. Interiören har förändrats och fått samma utformning som i de senaste Mazda2- och Mazda3-modellerna. Dessutom har komforten ökat genom ett uppdaterat fjädringssystem, bättre ljudisolering av hela karossen och förbättrade säten.

Mazdas fyrhjulsdrivna AWD-system är också förbättrat, bränsleförbrukningen har minskat i vanlig körning och en del säkerhetssystem har utvecklats ytterligare. Dessutom tillkommer ett motoralternativ på den europeiska marknaden, den stora 2.5 liters Skyactiv-G bensinmotorn på 192 hästkrafter, samma motor som redan finns i Mazda6.

Förändrad exteriör
När CX-5 lanserades under 2012 var detta den första Mazda-modellen med företagets nya designspråk ”KODO – Soul of Motion”. Under de tre år som CX-5 funnits på marknaden har bilen vunnit mängder av olika pris och utmärkelser, både för sin spännande design och för sina andra kvaliteter. På den svenska marknaden är bilen fortfarande obesegrad i motortidningarnas jämförelsetester.

Förutom fronten och framstrålkastarna har även bakljusen fått en ny och tydligare LED signatur. Nya är även de stora 19 tums lättmetallfälgarna, liksom ett par ytterligare exteriörfärger, Sonic Silver Metallic och Titanium Flash Mica, vilka redan finns på Mazda3.

Ny interiör
Både instrumentpanelen och mittkonsolen har förändras på 2015 års Mazda CX-5. Samtidigt har de olika materialen fått en högre kvalitet och även CX-5 har nu Mazdas mobila uppkopplingssystem, MZD Connect, som genom Bluetooth fungerar både med iPhone och Android smartphones och som på ett säkert sätt ger dig tillgång till ett stort antal mobila nätverkstjänster via Aha by Harman, en molnbaserad plattform. Du har givetvis även tillgång till handsfree.

Elektrisk parkeringsbroms och mer förvaringsutrymmen
Andra nyheter är en elektrisk parkeringsbroms och flera och större förvaringsutrymmen, t.ex. i de främre dörrsidorna och i utrymmet i mittkonsolen. Här finns även praktiska mugghållare.

Mazda CX-5 var den första modellen som hade all ny Skyactiv-teknologi när den introducerades på marknaden våren 2012. Nu har bl.a. fjädringssystemet, fyrhjulsdriften och den automatiska växellådan uppdaterats samtidigt som stor omsorg lagts vid att förbättra ljudnivån.

Uppdaterade Mazda CX-5 får nu även på Europa-marknaden den stora 2.5 liters Skyactiv-G bensinmotorn. Denna fyrcylindriga direktinsprutade motor med det extremt höga kompressionsförhållandet på 14:1 ger en maximal effekt på 192 hästkrafter vid 5 750 rpm. Och den har ett maximalt vridmoment på 256 Nm vid 4000 rpm. Kvar i motorutbudet finns en 2.0 liters bensinmotor och den starka 2.2 liters dieselmotorn i två effektversioner på 150 respektive 175 hästkrafter.

Den sexväxlade automatiska Skyactiv-Drive växellådan har nu ett extra drive-läge, som föraren lätt kan koppla in genom att bara trycka på en knapp. Även det fyrhjulsdrivna AWD-systemet har uppdaterats för att ännu bättre och snabbare anpassa sig till förarens körsätt och underlagets beskaffenhet.

Stötdämparnas förändrade sättningar och nya bussningar hjälper tillsammans med mera isoleringsmaterial i stort sett runt hela bilen till att sänka ljudnivån. I motorvägsfart är ljudnivån ungefär 10 procent lägre än för den nuvarande modellen.

Fler säkerhetssystem
Mazdas olika aktiva säkerhetssystem, med ett gemensamt ord kallat i-Activsense, har utvecklats ytterligare. Uppdaterade CX-5 har ett förbättrat system för filbytesvarning, som nu även märks i ratten. De nya huvudstrålkastarna är avancerade med full-LED, som fungerar på både hel- och halvljus. På vissa versioner finns även adaptiva helljus.

För första gången får CX-5 nu även Mazda Radar Cruise Control (MRCC) och Smart Brake Support (SBS). Den adaptiva farthållaren håller ett säkert avstånd till framförvarande bil i motorvägsfart och SBS-systemet varnar föraren om uppdaterade CX-5 ligger för nära framförvarande bil och bromsar automatiskt om en olycka verkar vara överhängande.

SBS-systemet både kompletterar och är ett supplement till Smart City Brake Support (SCBS), automatbroms i stadstrafik, som redan är standard på nuvarande CX-5 och som också är standard på samtliga nya Mazda-modeller i Skyactiv-generationen. Smart City Brake Support (SCBS) har dessutom utvecklats ytterligare och fungerar på vissa utrustningsversioner numera även när föraren backar (SCBS F/R).

Driver Attention Alert
Ett för Mazda helt nytt säkerhetssystem är Driver Attention Alert (DAA) vilket övervakar förarens kondition när han kör på motorvägar och vid behov rekommenderar en kortare rast.

Mazda Rear Vehicle Monitoring System, ett säkerhetssystem som upptäcker bilar i döda vinkeln, har utvecklats ytterligare och heter numera Mazda Blind Spot Monitoring (BSM). Detta övervakningssystem ”ser” ännu mer åt sidorna och det innehåller också Rear Cross Traffic Alert (RCTA), vilket varnar föraren även när han backar om ett annalkande fordon dyker upp.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30469 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26791 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26349 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24786 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...