hero

Mazda Route3: Nya Mazda3 snart halvvägs till Frankfurt

2013-08-18
3570 visningar
seats

Efter tre etapper och 530 mil har ”Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013” nu kommit fram till Sibiriens huvudstad Krasnoyarsk. De åtta helt nya Mazda3, de allra första tillverkade för Europa, har nu kört 530 mil från Vladivostok utan att drabbas av mer än ett par punkteringar och en sprucken vindruta. Tills de nya Mazda3-bilarna når bilsalongen i Frankfurt den 7 september återstår nu fyra etapper och ytterligare närmare 1 000 mil.

Etapp ett, som startade i Vladivostok och mestadels kördes parallellt utmed gränsen till Kina, hade onekligen en stark östasiatisk prägel. En av höjdpunkterna kom när det var dags att köra över den berömda och 3,9 kilometer långa Amur River Bridge i Khabarovsk, vilken är avbildad på de ryska rubelsedlarna i valören 5 000. Etappen slutade i Blagoveschensk, bara ett stenkast från den kinesiska stadenHeihe.

Den andra etappen, som liksom alla etapper har nya förare i de åtta Mazda3-bilarna, samtliga KombiSedan med nya 2.0 litersmotorn på 120 hästkrafter, följde den transsibiriska järnvägen till Ulan-Ude, inte mer än knappt 50 mil från gränsen till Mongoliet. Den längsta dagsetappen var på drygt 90 mil, vilket blev en mycket tuff uppgift på vägar som ibland var fruktansvärd dåliga med stora potthål mitt i vägbanan.

Höjdpunkten under etapp tre var onekligen körningen runt den södra delen av Bajkalsjön, som är världens största sötvattenreservoar. Efter en natt i den spirande badorten Listvyanka gick resan via Irkutsk till etappmålet i Krasnoyarsk.

Vid en genomgång hos Mazda-handlaren i Krasnoyarsk, där mekanikerna speciellt kontrollerade fjädring och stötdämpare, underrede, luftfilter och andra komponenter som kan ha utsatts för onormalt slitage på de stundtals mycket dåliga och dammiga vägarna, visade det sig att ingenting behövde åtgärdas på någon av de åtta nya Mazda3-bilarna. Detta var goda nyheter eftersom den fjärde etappen startade redan dagen efter och nästa genomgång inte är förrän i Moskva, ytterligare 700 mil bort i detta ofantligt stora land.

Genom ”Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013” vill Mazda på ett annorlunda sätt bevisa kvaliteten på sin helt nya mellanklassbil Mazda3. Detta är tredje gången som nya Mazda-bilar får göra ungefär samma extrema testresa från Japan via Ryssland, Vitryssland och Polen till bilsalongen i Frankfurt. De tidigare resorna skedde 1977 och 1990, då vägnätet givetvis var ännu sämre än dagens, som dock har långt kvar till acceptabel nivå för att vara den huvudväg som förbinder Moskva med Vladivostok.

Den här gången körs de åtta helt nya Mazda3-bilarna av journalister, mestadels från Europa, men även från Australien. Totalt är resan indelad i sju etapper och bilarna passerar inte mindre än nio tidszoner på sin väg från Vladivostok till Frankfurt.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30477 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26363 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...