hero

Mazda3 MPS - snabbast i klassen

2006-03-08
2972 visningar
seats

Mazda fortsätter att utveckla sportiga standardbilar. På Geneve-salongen nyligen var det världspremiär för nya Mazda3 MPS, en av dagens snabbaste framhjulsdrivna kompaktbilar. Mazda3 MPS får samma direktinsprutade 2.3 liters turbo-motor som storebror Mazda6 MPS redan har. Minst 250 hk uppger Mazda att motorn kommer att ge i Mazda3 MPS.

Mazda3 lanserades på marknaden under sommaren 2003 och har sedan dess blivit Mazdas mest säljande modell världen runt. Under de första 30 månaderna tillverkades 750 000 Mazda3 och modellens popularitet fortsätter att öka. Mazda3 hamnade på andraplats i omröstningen av Årets bil i Europa 2004 och den har vunnit ett 60-tal utmärkelser runtom i världen.

- Med dessa försäljningsframgångar var det naturligt att vi ville bygga en Mazda3 med enastående prestanda och körglädje, säger Tatsuo Maeda, utvecklingschef för Mazda3 MPS. Vi satte upp tre mål som bilen skulle uppfylla, nämligen körglädje, ägarkänsla och användarvänlighet.

- Detta har vi lyckats uppfylla genom vår egen motorkonstruktion MZR 2.3 DISI Turbo och genom att förfina de redan utmärkta vägegenskaperna på Mazda3. Vi utvecklade den exteriöra designen för att ge ett större intryck av körglädje och en sportig interiör med hög kvalitet. Samtidigt var det viktigt att hitta en balans mellan riktig körglädje och möjligheten att använda bilen varje dag med tanke på funktionalitet och komfort.

Resultatet blev Mazda3 MPS med bara smärre synliga karossförändringar, men med betydligt större skillnader under skalet. Precis som på nyligen introducerade Mazda6 MPS är även Mazda3 MPS, där MPS står för Mazda Performance Series, en civiliserad körmaskin utan onödigt stora spoilers eller andra attribut.

En stor skillnad är dock att Mazda3 MPS enbart är framhjulsdriven i jämförelse med fyrhjulsdrivna Mazda6 MPS. Eftersom Mazda3 MPS dessutom är både mindre och lättare blir fartresurserna därefter. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 250 km/tim och accelerationen från 0-100 km/tim tar cirka 6,1 sekunder.

Mazda3 MPS får också samma manuellt sex-växlade växellåda som Mazda6 MPS redan har. Mazda3 MPS har även både differentialbroms, Mazdas dynamiska stabilitetskontroll (DSC) och antislirsystem (TCS) som standardutrustning.

Förutom motor och växellåda har givetvis även chassiet i Mazda3 MPS fått en ordentlig översyn. Karossen har förstärkts på ett flertal olika punkter och vridstyvheten har ökat med 60 procent. Fram finns MacPherson-ben och bakvagnen har en multi-länk konstruktion, som också utvecklats med kraftigare fjädrar och stötdämpare. Även bromssystemet har förstärkts.

För att Mazda3 MPS skulle nå 250 km/tim i topphastighet har ingenjörerna även förbättrat aerodynamiken. De flesta förändringarna har gjorts på undersidan av bottenplattan. Även en mindre takspoiler hjälper till att nå ett CD-värde på 0.31.

Det är mest under skalet som Mazda3 MPS skiljer sig från en vanlig Mazda3. Men förutom den lilla takspoilern är de främre hjulhusen 20 mm bredare för att ge plats åt de 18 tum stora och 10-ekrade aluminiumfälgarna. Fronten har en större undre grill för bättre kylning och här finns också nydesignade dimljus. Även bak har Mazda3 MPS fått ett nytt och sportigare utseende och med ett 95 mm kraftigt avgasrör.

Även interiören har blivit sportigare. Den går mestadels i svart med röda stickningar i klädseln och på den läderklädda ratten och växelspaksknoppen. Mazda3 MPS har pedaler i aluminium och de skålade sportstolarna har MPS-logotypen på ryggstöden.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30479 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26372 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24791 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...