hero

Nya Mazda3 nu framme i Frankfurt efter 1 500 mil

2013-09-08
4769 visningar
seats

Ingenting såg ut att kunna stoppa de åtta helt nya Mazda3 som skulle genomföra den 15 000 kilometer långa resan från fabriken i Hiroshima, via Vladivostok och Moskva till bilsalongen i Frankfurt. Inga stora gömda förrädiska hål på den transsibiriska vägen. Inga stora stenbumlingar mitt i vägen. Inga vägarbeten eller de ryska bilförarnas ibland minst sagt livsfarliga omkörningar. Ingenting, förutom den vitryska tullens byråkrati!

Två av de åtta nya Mazda3-bilarna släppte de vitryska tullarna inte igenom gränsen till Polen för ett par dagar sedan. De sex andra bilarna anlände dock som planerat på lördagskvällen till Mazdas europeiska utvecklingscenter i Oberursel, strax utanför Frankfurt. Fyra av dessa bilar kommer att visas på bilsalongen i Frankfurt, som startar för allmänheten nu på fredag den 13 september.

Resan från Vladivostok startade den 3 augusti efter att de åtta nya Mazda3-bilarna, de allra första som producerats för Europa, först skeppats från Yokohama i Japan till ryska hamnstaden Vladivostok. På sin väg till Frankfurt har bilarna, som mestadels körts av olika motorjournalister, passerat nio tidszoner och ungefär 30 större städer på två kontinenter. Under vägen har de åtta Mazda3-bilarna bl.a. passerat Altai-bergen på gränsen mellan Kina, Ryssland och Mongoliet, världens största sötvattensreservoar Bajkalsjön, isgrottorna i Kungar och kört över Uralbergen för att till slut hamna i Europa.

Under den sista av de sju olika etapperna passerades fyra europeiska huvudstäder, Moskva, Minsk, Warszawa och Berlin.

- Vilket enormt äventyr det blev, säger Sascha Postner, Mazda Motor Europes organisatör, som rest med Mazda3-karavanen hela vägen från Vladivostok till Frankfurt. Det går inte att peka ut någon särskild händelse som det mest imponerande eller mest spännande. Utan det största är nog trots allt att vi lyckats genomföra detta mastodontarrangemang utan några egentliga problem, varken med alla inblandade människor eller med våra nya Mazda3-bilar, som fungerat helt perfekt och varit ett nöje att köra, även om vägarna på många ställen i Sibirien knappt ens kan kallas för vägar.

Om Mazda Route3
Genom ”Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013” ville Mazda på ett annorlunda sätt bevisa kvaliteten på sin helt nya mellanklassbil Mazda3. Detta är tredje gången som nya Mazda-bilar får göra ungefär samma extrema testresa från Japan via Ryssland, Vitryssland och Polen till bilsalongen i Frankfurt. De tidigare resorna skedde 1977 och 1990, då vägnätet givetvis var ännu sämre än dagens, som dock fortfarande har långt kvar till en acceptabel nivå för att vara den huvudväg som förbinder Moskva med Vladivostok.

Den här gången kördes de åtta helt nya Mazda3-bilarna av journalister, mestadels från Europa, men även från Australien. Totalt var resan indelad i sju etapper och bilarna passerade inte mindre än nio tidszoner på sin väg från Vladivostok till Frankfurt.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 31090 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 27032 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26877 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 25029 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...