hero

Världspremiär för nya Mazda3 Sedan

2008-11-19
2653 visningar
seats

På bilsalongen i Los Angeles var det världspremiär för nya Mazda3. Men enbart för Sedan-modellen och i USA-version. Den för Europa, och framförallt Sverige, betydligt mer intressanta KombiSedan-modellen får världspremiär i Europa om några veckor.

Det var för fem år sedan som den första generationen av Mazda3 premiärvisades. Nu kommer andra generationen av Mazdas mest sålda modell. En ny Mazda3 som fått en modernare design, ännu mera körkänsla med bättre prestanda, högre säkerhet, förbättrade miljöhänsyn och mera standardutrustning.

Sedan säljstarten 2003 har den nuvarande Mazda3-modellen tillverkats i cirka 1,8 miljoner exemplar och sålts i över 100 olika länder. Mazda3 har hittills erövrat mer än 90 internationella priser, som t.ex. Årets Bil i Ryssland, Kanada, Spanien, Israel, Thailand, Hong Kong och Indonesien. Mazda3 blev även tvåa i Årets Bil i Europa. Modellen är Mazdas mest sålda och står för närmare en tredjedel av Mazdas totala produktion.

Chefdesignern Kunihiko Kurisus uppgift blev därför att istället för att rita en helt annorlunda Mazda3, behålla grunddragen på nuvarande Mazda3. Men nya Mazda3 har onekligen fått en betydligt kraftfullare design. En design som mera påminner om andra modeller i Mazda-familjen.

Den typiskt femkantiga grillen har blivit större och Mazda-logotypen med Mazda-vingarna har placerats ovanför grillen. De breda hjulhusen har markerats ytterligare och strålkastarna har fått en ännu spetsigare form. Dessa är på USA-modellens Grand Touring-version adaptiva med automatiskt självjusterande bi-xenon strålkastare. Mazda3 är den första kompaktsedan som säljs i USA med ett sådant avancerat strålkastarsystem.

Nya Mazda3 har blivit några centimeter längre än den tidigare modellen och givetvis fått en betydligt uppfräschad interiör. Här finns nu en multidisplay som är lätt att använda, klimatanläggning med dubbla zoner och ett Bose ljudsystem med tio högtalare och givetvis med anslutning för både iPod och Sirius satellitradio.

Under huven finns för USA två fyrcylindriga bensinmotorer att välja på, en två liters motor på 148 hk och en 2,5 liters motor på 167 hk. Till Europa kommer ett helt annat motorprogram.

Miljöhänsyn och hög säkerhet har prioriterats i linje med Mazdas långsiktiga strategi "Sustainable Zoom-Zoom", som dessutom kombineras med en hög portion körglädje. Även ljudnivån har varit ett prioriterat utvecklingsområde i nya Mazda3.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30469 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26791 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26349 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24786 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...