hero

Mazda5 ny rymlig och flexibel familjebil

2004-09-22
2709 visningar
seats

Mazda Motor Corporation fortsätter på den inslagna vägen och utvecklar bilar med litet mera känsla, litet mera körglädje, litet mera lekfullhet i designen, som i nya Mazda5, vilken nyligen begick världspremiär på bilsalongen i Paris.

Mazda5 är en 6+1-sitsig, rymlig och flexibel familjebil i det s.k. C-segmentet. Den är 4,50 meter lång och har som första bil i klassen två stora skjutdörrar bak för att lättare kunna nå de två bakre sätesraderna, vilket även gör nya Mazda5 till en mycket praktisk familjebil.

De rymliga och flexibla familjebilarna i mellanklassen ökar stadigt i försäljning och popularitet. Stephen Odell, Mazdas högsta ansvariga för försäljning, marknadsföring och kundrelationer säger: "I Europa har detta segment ökat mycket kraftigt under de senaste fem åren. Ökningen är mer än 200 procent på de fem största marknaderna."

Mazda5 i ett ökande segment

På bilsalongen i Geneve i mars i år visade Mazda för första gången konceptbilen MX-Flexa, en sexsitsig, rymlig och flexibel familjebil. Reaktionerna blev så positiva att Mazda beslöt att vidare utveckla MX-Flexa för serieproduktion. Produktionen startar någon gång i början av nästa år och svensk premiär blir det till sommaren 2005.

Nya Mazda5 följer i fotspåren efter den japanska fabrikens senaste modellsuccéer, Mazda3, Mazda6 och Mazda RX-8. Bilar med modern design och med ett stort mått av inbyggd körglädje.

Utvecklingschefen för Mazda5, Kenichi Fukunaga, förklarar: "Vi utgick från att nya Mazda5 skulle vara en 'kommunikativ och dynamisk, flexibel familjebil'. Bilen skall vara lätt att använda på flesta möjliga sätt. En praktisk bil med mycket goda köregenskaper och en bil som också uppfyller Mazdas nya varumärkesstrategi med Zoom-Zoom känsla. Den skall dessutom vara smart att använda. Lätt att förändra."

Nya Mazda5 är 6+1-sitsig, vilket kanske kräver en extra förklaring. Det sjunde sätet, om det skulle behövas, fälls ut mellan de två ordinarie sätena i den andra raden. Eller också kan den extra stolen lätt förändras till en karakuri box för extra bagage.

Både den andra och tredje sätesraden kan lätt förändras på ett antal olika sätt för att utrymmet skall kunna användas maximalt. Sätena kan skjutas och fällas ner med ett par enkla handgrepp. Med sätena helt nedfällda bildas ett helt plant utrymme.

För att kunna uppnå en så stor tillgänglighet som möjligt till de bakre sätesraderna valde Mazda att förse nya Mazda5 med två stora skjutdörrar med en öppning på hela 700 mm. Detta gör det mycket lätt att kliva in och ur Mazdas nya flexibla familjebil i mellanklassen, där Mazda är först med stora praktiska skjutdörrar.

Med två praktiska skjutdörrar

Nya Mazda5 är 4.505 mm lång. Den är 1.755 mm bred och 1.615 mm hög. Den har en hjulbas på 2.750 mm. Mazda-ingenjörerna har lyckats utveckla en mycket rymlig flexibel familjebil i C-segmentet på en begränsad totallängd. Nya Mazda5 är i jämförelse bara 85 mm längre än Mazda3 i femdörrars-version och 150 mm högre, medan bredden är densamma.

Funktionalitet har varit ett av ledorden under utvecklingen av nya Mazda5. Bilen har därför som första modell utanför Japan försetts med ett nyckelfritt låssystem. Systemet består av ett kort som föraren enkelt bär på sig. När föraren närmar sig bilen låses dörrarna och den stora bakluckan upp och motorn startar utan att föraren behöver sätta någon nyckel vare sig i dörr- eller tändningslås. Systemet blir extra praktiskt när t.ex. händerna är fulla av bagage, eller småbarn.

Funktionalitet och underhållning

Mazdas ingenjörer har även utvecklat ett nytt smart audio- och underhållningssystem för nya Mazda5. Ett system med en nyutvecklad hårddisk kan lagra upp till 3.000 av dina favoritmelodier. Du kan lätt leta i systemet på titel, eller artist för att hitta rätt melodi för stunden.

Ett system för underhållning i baksätena innehåller en sju tums stor LCD-skärm och en DVD-spelare. Skärmen är monterad i taket så att passagerarna i både den andra och tredje sätesraden kan se på DVD-filmer. En kontakt i tredje sätesraden gör det möjligt att även ansluta en spelanläggning eller en videokamera. En sladdlös kontrollenhet gör det enkelt för passagerarna i andra och tredje sätesraden att välja en melodi, film eller ändra volymen.

Även om flexibilitet och komfort var högprioriterade områden när nya Mazda5 utvecklades, måste den även nå upp till samma höga standard när det gäller köregenskaper, som snabba och exakta reaktioner, god riktningsstabilitet vid inbromsningar och neutrala vägegenskaper, vilka blivit kännetecknande för Mazdas nya modeller.

Två bensinmotorer och två turbodieslar

I nya Mazda5 kan du välja bland fyra olika motorer, två bensin och två turbodieslar. Bensinmotorerna är välkända och har redan uppskattats i Mazda3 och Mazda6. De kommer från Mazdas MZR-serie och är på 1.8 respektive 2.0 liters cylindervolym. Effekten är 115 och 145 hk.

Till Mazda5 kan du även välja på två helt nya två liters turbodieselmotorer med commonrail-system och med partikelfilter. Motorerna ger 100 respektive 143 hk och ett maximalt vridmoment på 360 Nm vid låga 2.000 rpm för den starkaste versionen.

Mazdas eget säkerhetssystem, Mazda Advanced Impact Distribution and Absorption System, har utvecklats vidare för att ge även Mazda5 en så säker kaross som möjligt. Många tester har genomförts, inte bara för att nå högsta möjliga resultat i tester som Japan NCAP och Euro NCAP, utan också för att på bästa möjliga sätt skydda de åkande vid eventuella kollisioner.

Nya Mazda5 har sex krockkuddar, förare- och passagerareairbag, sidoairbags fram samt sidokrockgardiner som skyddar de åkande i samtliga tre sätesrader. Mazda5 har vidare låsningsfria ABS-bromsar med elektronisk bromskraftfördelare, EBD, samt Mazdas eget stabiliseringskontrollsystem, DSC.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30477 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26364 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...