hero

Nya Mazda5 - säljstart i september

2005-06-28
2565 visningar
seats

Nya Mazda5 är en flexibel och praktisk familjebil med 6+1 sittplatser. Den är först i klassen med praktiska skjutdörrar, som gör det extra lätt att nå de två bakersta sätesraderna. Priset för Mazda5 börjar på 199 000 kronor och introduktionen sker i början av september med två olika bensinmotorer. I november kommer två turbodieslar med commonrail-teknik och miljövänligt partikelfilter.

Nya Mazda5, som är 4 505 mm lång, 1 755 mm bred och 1 615 mm hög, är den enda bilen i klassen som har två bakre skjutdörrar. Med skjutdörren öppen sticker denna ut endast 159 mm, vilket gör nya Mazda5 mer praktisk t.ex. på trånga parkeringsplatser och i trånga stadsgränder. Skjutdörrarnas öppningsbredd är hela 700 mm och mycket lätta att hantera genom sin idealiska tyngdpunkt och minimala rullmotstånd. Även bakluckan är utvecklad för att vara så enkel att använda som möjligt. Den är tillverkad i extra lätt material och har två olika öppningshöjder på
1 812 mm, respektive 1 909 mm. För att öppna luckan maximalt behövs endast ett extra, lätt tryck uppåt.

Flexibel och nytänkande kupé
Nya Mazda5 har 6+1 sittplatser. Det extra sätet trollas med ett par enkla handgrepp fram med Mazdas innovativa Karakuri-system. Eller också kan du få en praktisk förvaringsbox, mitt emellan de båda stolarna i den andra sätesraden. Förutom de andra 45 olika förvaringsplatserna och 10 flaskhållarna som finns runtom i kupén. På framstolarnas ryggstöd finns dessutom praktiska uppfällbara små bord.

Den tredje sätesraden av bänktyp har två platser. Båda stolsryggarna kan fällas framåt, individuellt eller tillsammans, genom att enkelt dra i en rem på baksidan av stolsryggarna. Med stolsryggarna nere bildas ett plant extra stort bagageutrymme, som är 1 100 mm långt och 1 040 mm brett och som rymmer 426 liter enligt VDA-normen. Med den andra sätesraden fälld framåt blir golvytan 1 700 mm lång, vilket ger en bagagevolym på 857 liter.

Bensinmotorerna i nya Mazda5 är välkända och redan uppskattade i Mazda3 och Mazda6. De kommer från Mazdas MZR-serie och är på 1.8 respektive 2.0 liters cylindervolym. De har dubbla överliggande kamaxlar och cylinderblock i aluminium. Effekten är 115 respektive 145 hk. Den genomsnittliga bensinförbrukningen är låg, 7,9 liter/100 km, respektive 8,2 och CO2-utsläppen 190 g/km, respektive 198.

Chassi med körglädje
I alla nya modeller som Mazda utvecklat sedan Mazda6 introducerades under 2002 har ingenjörerna haft som uppgift att infoga "något av en sportbil". Så också i nya Mazda5, som har utmärka vägegenskaper med för segmentet en stor portion körglädje. Framvagnen har McPherson-ben med spiralfjädrar och bak finns en multi- länkupphängning med vinklade stötdämpare och lågt monterade fjädrar för maximalt utrymme för den tredje sätesradens passagerare.

Tre utrustningsnivåer
Mazda5 kommer att säljas i Sverige i tre olika utrustningsnivåer, Comfort, Touring och Sport. En Mazda5 med 1.8 liters-motorn i Comfort-version kostar cirka 199 000 kronor. Samtliga Mazda5 som tas in till Sverige har som standardutrustning bl.a. låsningsfria ABS-bromsar med bromskraftsfördelning (EBD) och nödbromsassistans (EBA), stabilitetskontroll (DSC) med antispinn (TCS), krockkuddar fram för förare och passagerare, sidokrockkuddar fram samt krockgardiner för samtliga tre sätesrader. Givetvis finns trepunkts säkerhetsbälten och nackskydd på samtliga sju platser, liksom bältespåminnare för förare och framsätespassagerare.

Hög säkerhet
Överhuvudtaget är både den aktiva och passiva säkerheten hög i nya Mazda5. Framstolarna har både bältessträckare, belastningsbegränsare och bältespåminnare. Framstolarna har även skydd mot pisksnärtskador. Klämskydd finns på samtliga fönster och ISOFIX barnstolsfästen på mellanradens båda ytterplatser. Styrstången trycks ihop och även pedalerna skyddar föraren vid en eventuell kollision.

Bland standardutrustningen hittar vi vidare tre sätesrader, rattknappar till ljudsystemet, strålkastarspolare och i Comfort-versionen radio med CD-spelare och fyra högtalare, manuell luftkonditionering, elektriska fönsterhissar fram, manuell nivåreglering av strålkastarna och 15 tums stålfälgar.

Mazda5 finns även i Touring-version. För 5 000 kronor får du elektriska fönsterhissar bak, läderklädd ratt och växelspaksknopp, Karakuri förvaringsbox, svarta takbågar, komfortlåsning där alla fönster också stängs med nyckeln och automatisk klimatanläggning istället för manuell.

Prisvärt utrustningspaket
Till Touring-modellerna finns även ett utrustningspaket innehållande 16" aluminiumfälgar, dimljus fram, regnsensor, två extra högtalare, tonade bakrutor och färddator till ett pris av 10 000 kronor.

Den allra mest utrustade Sport-versionen finns endast med två liters bensinmotor. Pristillägget är 15 000 kronor och för detta får du dels Touring-modellens utrustningspaket, men även 17 tums aluminiumfälgar istället för 16 tum, Xenon-strålkastare, automatisk nivåreglering av strålkastare samt centrallås med spärrfunktion.

Pristillägget från 1.8 liters till 2.0 liters bensinmotor är 10 000 kronor.

Som tillbehör till Mazda5 finns både ett DVD navigationssystem med backkamera och ett underhållningssystem med DVD-spelare.

Starkt garantipaket
Mazda har på den svenska marknaden ett mycket starkt garantipaket med 3 års, eller 10 000 mils, nybilsgaranti, 12 års rostskyddsgaranti, 3 års lackgaranti, 3 års vagnskadegaranti och 3 års Mazda Assistansservice.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30477 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26364 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...