hero

Svensk premiär för nya Mazda5

2011-02-01
3277 visningar
seats

Nu är det dags för svensk premiär för nya Mazda5, den kompakta familjebilen som fått stor uppmärksamhet för sin flexibla interiör, sina skjutdörrar, de sportiga köregenskaperna och inte minst för den nya ”vågade” designen. Nya Mazda5 finns nu hos Mazda-återförsäljarna runtom i Sverige med ett pris från 212.900 kronor.

Sedan introduktionen 2005 har den tidigare versionen av Mazda5 hittat över en halv miljon ägare runt om i världen, varav cirka 175.000 i Europa. Bilen har erövrat 37 olika utmärkelser och har ständigt valts till en av Europas mest pålitliga och säkra modeller bland de kompakta flexibla familjebilarna.

Nya Mazda5 är utvecklad från grunden för att i alla avseenden förbättra den tidigare versionen av Mazda5 när det bl.a. gäller design, säkerhet och funktionalitet. Sätena har blivit något större och mer bekväma än tidigare. Kupén är blivit tystare, materialen har högre kvalitetskänsla, mer utrustning har tillkommit och en ny direktinsprutad bensinmotor minskar bränsleförbrukningen och utsläppen av CO2 med en bra bit över tio procent.

Helt ny exteriör
Den unika sidodesignen på nya Mazda5 har influenser från naturens eget formspråk, i detta fall de vågrörelser som bildas när vinden blåser på vatten. Tillsammans med våglinjen på den nedre delen av karossidan ger Nagare-designen en känsla av rörelse, även när bilen står stilla. Den ”gömda” bakre D-stolpen, täckt av mörktonat glas, och de horisontella baklyktorna förstärker ytterligare effekten av svepande rörelser från fronten till bakdelen av nya sjusitsiga Mazda5.

Ny 2.0 DISI bensinmotor
Nya Mazda5 har fått en för modellen helt ny motor, Mazdas direktinsprutade bensinmotor MZR 2.0 DISI, som tillsammans med Mazdas eget unika start/stopp-system, i-stop, ersätter den tidigare två litersmotorn. Den nya motorn ger 150 hästkrafter och har ett maximalt vridmoment på 191 Nm. Topphastigheten är 194 km/tim och accelerationen från 0-100 km/tim går på 11,0 sekunder.
13 procent lägre bensinförbrukning
Jämfört med den tidigare två liters bensinmotorn, som gav 146 hästkrafter, har bensinförbrukningen sänkts med 13 procent och är nu låga 6,9 l/100 km vid blandad körning. Samtidigt har CO2-utsläppen minskat med cirka 15 procent och är nu 159 g/km. En växelindikator gör att du kan köra ännu mer bränslesnålt.

Kvar i motorprogrammet finns även en uppdaterad 1,8 liters bensinmotor på 115 hästkrafter, som numera kombineras med en sexväxlad manuell växellåda, vilket hjälper till att sänka bensinförbrukningen med fyra procent och CO2-utsläppen med sex procent till 7,2 l/100 km respektive 168 g/km.

I motorprogrammet finns även den tidigare två liters bensinmotorn i kombination med automatisk växellåda och i slutet av februari kommer även en ny och mycket snål 1.6 liters dieselmotor. Samtliga motorer är godkända enligt senaste miljöklassningen Euro 5.

Förstärkt passiv säkerhet
Mazda5 var redan tidigare en av de säkraste bilarna i klassen. I nya Mazda5 kan de åkande känna sig ännu säkrare. Mazda-ingenjörerna har utvecklat säkerhetssystemet Mazda Geometric Motion Absorpation (MAGMA) ytterligare med trippel H-strukturer i både golv, sidor och tak. Framdörrarna är kraftigare och tar upp en eventuell sidokollision bättre och låsmekanismen håller skjutdörrarna ännu säkrare på plats. Andra sätesradens ryggstöd har förstärkts för att hindra last från att skjutas framåt vid en eventuell frontkollision och framstolarna har fått ett ännu bättre skydd mot wiplashskador. Nya Mazda5 är också säkrare vid en eventuell påkörning bakifrån tack vare mer stötupptagande material och ett bättre skydd av bränsletanken.

De två bakre elektriska skjutdörrarna på Mazda5 är nu ännu säkrare att använda eftersom de har en känsligare sensor som löper längs hela dörrens längd. Så fort som denna känner av ett föremål, stannar dörren automatiskt och återvänder till fullt öppet läge igen.

Bromsprioritering
Nya Mazda5 blir den första bilen som företaget introducerar globalt sett med Mazdas nya säkerhetssystem för bromsprioritering, Mazda Brake Override System. Detta säkerhetssystem prioriterar alltid bromspedalen före gaspedalen.


Ökad säkerhet för gående
Säkerheten för gångtrafikanter har ökat genom en ny konstruktion av motorhuv och främre stötfångare. Dessutom är utrymmet mellan motorhuven och motorn större, vilket ökar energiupptagningen vid en eventuell kollision mellan bil och gångtrafikanter.

Nya Mazda5 i Sverige
Nya Mazda5 finns i tre olika utrustningsversioner på den svenska marknaden, Advance, AdvancePlus och Sport. Samtliga bilar som säljs i Sverige har all tillgänglig säkerhetsutrustning.

1.8 liters bensinmotorn finns enbart i Advance-utförande. Men redan Advance är välutrustad med t.ex. 16 tums lättmetallfälgar, automatisk klimatanläggning, farthållare, läderklädd ratt med audiokontroller, främre dimljus, radio med CD-spelare, MP3, AUX-ingång och sex högtalare samt elektriska fönsterhissar runt om.

Tre utrustningsversioner
Den nya 2.0 liters DISI-motorn kan du få i både Advance-, AdvancePlus- och Sport-utförande. Motoruppgraderingen från 1.8 till 2.0 DISI kostar bara 8.000 kronor, medan AdvancePlus-paketet kostar 11.000 kronor. Men då får kunden även bl.a. Xenon-strålkastare, regnsensor, mörktonade rutor från B-stolpen och bakåt, Bluetooth handsfree och bakre parkeringssensorer. Tygklädseln är svart med blå sömmar.

För ytterligare 22.000 kronor kan du köpa nya Mazda5 i Sport-version. Då får du dessutom bl.a. 17 tums lättmetallfälgar, en bakre takspoiler, sidokjolar, svart skinnklädsel med röda sömmar, elektriska skjutdörrar, Sanyo TomToms nya infotainment navigationspaket, däcktrycksövervakning och CD-växlare.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30477 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26364 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...