hero

Uppdaterad Mazda6 får fyrhjulsdrift

2015-02-28
7214 visningar
seats

Mazdas stora familjebil Mazda6, som började säljas i december 2012, får nu en uppdatering. Förutom förändringar när det gäller både exteriör och interiör, förbättrad komfort och ljudnivå och mer avancerade säkerhetssystem, så kommer Wagon-modellen även med fyrhjulsdrift. Svensk premiär blir det i månadsskiftet februari/mars 2015 och med priser mellan 239 900 och 337 300 kronor.

Utvändigt har bl.a. fronten och baklyktorna fått ny design. Mazdas femkantiga grill har fått ett något annorlunda utseende med kraftigare ”signature wings” som försvinner upp i huvudstrålkastarna, vilka fått nya LED ljus. Invändigt är skillnaderna ännu större med en helt ny instrumentpanel och mittkonsol. Mazda6 Wagon med 2.2 liters dieselmotorn kan nu även fås med Mazdas uppdaterade fyrhjulsdrivna AWD-system och en del säkerhetssystem har förbättrats ytterligare. Dessutom har komforten ökat genom ett uppdaterat fjädringssystem, bättre ljudisolering av hela karossen och förbättrade säten både fram och bak.

Förändrad exteriör
Mazdas stora familjebil visades först som konceptbilen Takeri och från denna utvecklades senare Mazda6. Modellen har redan vunnit ett antal designpriser och fanns även med som en av tre finalister i 2013 World Car Design of the Year Award tillsammans med de engelska sportbilarna Aston Martin Vanquish och Jaguar F-Type.

Nu uppdateras Mazda6 och har bl.a. en mer uttrycksfull front med kraftigare ”signature wings” som ger hela grillen ett tredimensionellt utseende. Grillen har också fått tvärgående ribbor. Bakljusen har nu en tydligare LED signatur och en ny och mindre hejfenaantenn på takets bakkant smälter mera in i den totala designen.

Nya är även de stora 19 tums lättmetallfälgarna i högglanspolerad aluminium med mörkare inslag. Även ett par nya exteriörfärger har tillkommit. Den uppdaterade versionen av Mazda6 kan nu fås även i Sonic Silver Metallic och Titanium Flash Mica.

Ny interiör
Både instrumentpanelen och mittkonsolen har förändras på uppdaterade Mazda6. Mittkonsolen har t.ex. blivit något större. Samtidigt har de olika materialen fått en högre kvalitet. Så t.ex. har ratten nu ett mjukare skinn och Mazdas designers har även på vissa ställen använt vitt läder och detaljer med känsla av högglanspolerad aluminium. Överhuvdtaget andas hela interiören högre kvalitet med mindre mellanrum mellan olika delar.

Den uppdaterade versionen av Mazda6 får nu även Mazdas mobila uppkopplingssystem, MZD Connect, som genom Bluetooth fungerar både med iPhone och Android smartphones och som på ett säkert sätt ger dig tillgång till ett stort antal mobila nätverkstjänster via Aha by Harman, en molnbaserad plattform. Du har givetvis även tillgång till handsfree.

Elektrisk parkeringsbroms och värme i baksätet
Andra nyheter är en elektrisk parkeringsbroms och sätesvärmare också i baksätet.

Även den uppdaterade versionen av Mazda6 får den nya, fristående och sju tum stora färgskärmen mitt på instrumentbrädan, liksom Active Driving Display, som redan finns på nya Mazda2 och Mazda3. Denna head-up display sitter uppe på instrumentbrädan mitt framför föraren och visar hela tiden de viktigaste informationerna som hastighet och anvisningar från navigationssystemet.

Ett nytt navigationssystem ger ännu exaktare och snabbare vägplanering, bättre sökfunktioner, tre års fri uppdatering och med röstanvisningar på 19 språk och text på 26 olika språk. Det är samma system som redan finns i Mazda2 och Mazda3 och via din smartphone kan du också få trafikinformation i realtid genom RDS-TMC. Du kan sköta systemet från multifunktionsvredet på mittkonsolen eller från pekskärmen.

Lägre ljudnivå
Mazdas utvecklingsingenjörer har arbetat hårt för att den uppdaterade Mazda6-versionen skall vara ännu mer komfortabel än tidigare. Stor vikt har lagts vid förbättrad ljudisolering på ett flertal ställen runt hela karossen. Mätningar visar att ljudnivån sänkts med cirka 10 procent på vägar med grövre beläggning och med cirka 25 procent på motorvägar. Även ett förbättrat fjädringssystem med bl.a. andra bussningar hjälper till att sänka ljudnivån.

Wagon-dieslar med fyrhjulsdrift
Skyactiv-motorerna är de samma som tidigare, bensinmotorer på 2.0 och 2.5 liters cylindervolym samt dieselmotorer på 2.2 liter. Samtliga motorer har Mazdas start/stopp-system i-stop och på vissa motorer finns även Mazdas unika återvinningssystem för retardationsenergin, i-ELOOP, som bl.a. använder en superkondensator. Nytt är att Wagon-modellen med dieselmotor, både versionen med 150 och 175 hästkrafter, nu kan fås med Mazdas utvecklade fyrhjulsdrivna AWD-system, som är tillgängligt med både sexväxlade manuella och automatiska växellådor. Systemet är det samma som starkt uppskattats i Mazda CX-5 och som av flera motortidningar utsetts till det bästa i segmentet.

Det fyrhjulsdrivna AWD-systemet har även uppdaterats för att ännu bättre och snabbare anpassa sig till förarens körsätt och underlagets beskaffenhet. Systemet använder nu 27 olika sensorer.

Bensindrivna modeller med den sexväxlade automatiska Skyactiv-Drive växellådan har fått ett speciellt inställbart läge, som gör att föraren kan köra litet sportigare om han vill.

Att det fortfarande går att utveckla konventionella motorer har Mazdas ingenjörer visat genom den nya generationens Skyactiv-motorer, som blivit mer effektiva. 2.0 liters bensinmotorn på 165 hästkrafter har världens högsta kompressionsförhållande för en serietillverkad standardmotor på 14,0:1, medan den starka 2.2 liters dieselmotorn, i två effektversioner på 150 respektive 175 hästkrafter, istället har ett extremt lågt kompressionsförhållande för en dieselmotor på 14;0:1.

Skyactiv-D dieselmotorn på 150 hästkrafter i kombination med manuell växellåda och framhjulsdrift i en Sedan-modell har en så låg genomsnittlig bränsleförbrukning som 3,9 l/100 km och ett CO2-värde på endast 104 g/km. Men även nya fyrhjulsdrivna Mazda6 Wagon AWD med dieselmotor på 150 hästkrafter klarar en förbrukning på 0,5 l/100 km och ett CO2-utsläpp på 132 g/km.

Samtliga motorer är godkända för utsläppsgränserna i Euro6. Motorerna klarar denna gräns även utan fördyrande tillsatser.

Fler säkerhetssystem
Mazdas olika aktiva säkerhetssystem, med ett gemensamt namn kallat i-Activsense, har utvecklats ytterligare. Uppdaterade Mazda6 har ett nytt system för filhållningsassistans (LAS) som även innehåller filbytesvarning (LDWS), vilket nu även märks i ratten vid hastigheter av 65 km/trim eller högre. Systemet för filhållningsassistans hjälper även föraren att styra bilen tillbaka till rätt körfält.

De nya huvudstrålkastarna är avancerade med full-LED, som fungerar både på varsel-, halv- och helljus. På Optimum-versionen finns även adaptiva bländningsfria helljus med fyra oberoende sektioner (ALH). Liksom de automatiskt avbländbara strålkastare, som redan idag finns till de nya Mazda-modellerna, använder ALH en kamera för att upptäcka mötande och omkörande fordon. Men istället för att blända av hela ljusbilden, bländar det nya ALH-systemet bara av de sektioner som behövs för att inte blända andra förare. Delar av strålkastarna lyser fortfarande med full styrka, vilket givetvis ökar säkerheten vid mörkerkörning.

Mazdas nya avancerade adaptiva LED-strålkastare har också lysdioder som lyser upp bilens närområden, speciellt åt sidorna, som normalt sett inte belyses. En annan funktion på Mazdas nya AHL-strålkastare gör att du i motorvägsfart bättre och tidigare kan läsa och upptäcka vägskyltar och hinder utefter vägen eftersom en del av strålkastarna automatiskt ljusteras uppåt.

Mazda Rear Vehicle Monitoring System (RVM), ett säkerhetssystem som upptäcker bilar i döda vinkeln från 30 km/tim och uppåt, har utvecklats ytterligare och heter numera Mazda Blind Spot Monitoring (BSM). Detta övervakningssystem ”ser” ännu mer åt sidorna och det innehåller också Rear Cross Traffic Alert (RCTA), vilket varnar föraren även när han backar om ett annalkande fordon dyker upp.

Driver Attention Alert
Ett för Mazda helt nytt säkerhetssystem är Driver Attention Alert (DAA) vilket övervakar förarens kondition när han kör på motorvägar och vid behov rekommenderar en kortare rast. Systemet fungerar från 65 km/tim och uppåt.

Redan den nuvarande modellen av Mazda6 kunde fås med Mazda Radar Cruise Control (MRCC) och Smart Brake Support (SBS). Den adaptiva farthållaren håller ett säkert avstånd till framförvarande bil i motorvägsfart upp till 200 km/tim och bromsar när det behövs. SBS-systemet varnar föraren om hans Mazda6 ligger för nära framförvarande bil i hastigheter 15-145 km/tim och bromsar automatiskt om en olycka verkar vara överhängande.

SBS-systemet både kompletterar och är ett supplement till Smart City Brake Support (SCBS), automatbroms i stadstrafik, som redan är standard på nuvarande Mazda6 och som också är standard på samtliga nya Mazda-modeller i Skyactiv-generationen. Smart City Brake Support (SCBS) har dessutom utvecklats ytterligare och fungerar på Optimum-versionerna numera även när föraren backar (SCBS F/R). Framåt fungerar systemet mellan 4 och 30 km/tim och bakåt mellan 2 och 8 km/tim.

Mazda6 i Sverige

Mazda6 finns i Sverige i tre olika utrustningsversioner, Core, Vision och Optimum. Mazda6 finns både som Sedan och Wagon. Wagon-modellen med dieselmotor finns numera även med Mazdas fyrhjulsdrivna AWD-system. Redan Core är välutrustad och inte någon basversion som bara finns som inropare. Sådana versioner finns inte längre i Mazdas modellprogram. Samtliga versioner har t.ex. bromshjälpssystemet Smart City Brake Support (SCBS) och starthjälp i backe (HLA). Svensk introduktion blir det i månadsskiftet februari/mars 2015.

Mazda6 Core
Uppdaterade Mazda6 Core finns endast som Wagon och har endera en bensinmotor på 2.0 liter på 165 hk eller en dieselmotor på 2.2 liter på 150 hk. Dieselmotorn finns även i kombination med en automatisk 6-växlad växellåda.

Core har bl.a. bromshjälpssystemet Smart City Brake Support (SCBS), starthjälp i backe (HLA), farthållare, automatisk klimatanläggning med dubbla zoner, elhissar fram och bak,  Bluetooth handsfree med trådlös ljudöverföring, CD och DAB-radio, ingångar för USB och AUX, regnsensor, MZD Connect, 7” färgskärm och HMI commander, fjärrstyrt centrallås, 17 tums lättmetallfälgar, startknapp, samt start/stopp-systemet i-Stop.

Mazda6 Vision
Uppdaterade Mazda6 Vision finns både som Sedan och Wagon. Modellen har endera en bensinmotor på 2.0 liter på 165 hk eller en dieselmotor på 2.2 liter på 150 hk. Mazda6 Vision Wagon diesel finns även med  AWD. Till samtliga Vision-versioner kan du få en 6-växlad automatisk växellåda.

Utöver Core-utrustningen har Vision bl.a. även parkeringssensorer fram och bak, navigation med Europakarta, filhållningsassistans (LAS) med filbytesvarning (LDWS), LED-strålkastare (varsel-, halv- och helljus) med kurvljus, döda-vinkeln-övervakning (BSM) och övervakning av korsande trafik vid backning (RCTA).

Mazda6 Optimum
Uppdaterade Mazda6 Optimum finns både som Sedan och Wagon. Modellen har endera en bensinmotor på 2.5 liter med 192 hk eller en dieselmotor på 2.2 liter på 175 hk. Mazda6 Optimum Wagon diesel med 6-växlad automatisk växellåda finns även med  AWD.

Utöver Vision-utrustningen har Optimum bl.a. även 19 tums lättmetallfälgar, bländningsfria adaptiva LED-strålkastare, Bose ljudanläggning med bl.a. surroundljud och 11 högtalare, autobroms vid högre hastighet (30-145 km/tim) (SBS), autobroms vid backning (2-8 km/tim), adaptiv farthållare, Mazda Radar Cruise Control (MRCC), trötthetsvarnare (DAA), läderklädsel med elektriskt inställbara framstolar och med minne på förarstolen, Active Driving Display, nyckellöst låssystem med Smartkey, larm, eluppvärmt baksäte och backkamera.

Garantier:
10 år/15 000 mil garanti (3 år nybilsgaranti + 7 år förlängd komponentgaranti)
3 år vagnskadegaranti
12 år rostskyddsgaranti
3 år lackgaranti
Upp till 10 år Mazda vägassistans

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30475 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26795 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26356 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...