hero

Mazda6 med ny stark och snål dieselmotor

2009-03-27
4451 visningar
seats

Nu finns Mazda6 i Sverige med Mazdas nyutvecklade starka turbodieselmotor på 2,2 liter och med 163 eller 185 hk. Motorn finns till samtliga tre karossvarianter och har en mycket låg bränsleförbrukning från 5,5 liter/100 km, vilket ger ett utsläpp av endast 147 gram CO2/km. Priserna börjar på 246.000 kronor.

Mazdas egenutvecklade nya turbodieselmotor är tekniskt avancerad med flera nyheter. Den har en ny turbo som ökar maximala vridmomentet både vid låga och högre hastigheter. Redan vid 1.800 rpm nås det maximala vridmomentet, som fortsätter i en rak horisontell kurva till 3.000 rpm. Vridmomentet är maximalt 360 respektive 400 Nm beroende på motorversion.

Mazdas nya turbodieselmotor har också dubbla överliggande kamaxlar, kamkedja, balansaxlar och ett helt nytt commonrail insprutningssystem med fyra extra, mindre hål per insprutare, vilket ger motorn en ännu bättre förbränning. Motorn har även en ny typ av elektroniska spridare med ett minsta insprutningsintervall på endast 200 mikrosekunder. Detta ökar mängden insprutningar med omkring 30 procent, vilket också minskar bränsleförbrukningen och ger motorn en ännu bättre körbarhet. Genom att utveckla bl.a. bränslepumpen har motorns maximala insprutningstryck ökat till 2.000 bar, ett av de högsta som förekommer i dagens turbodieselmotorer.

Världsunikt partikelfilter
Till denna nya motor har Mazda-ingenjörerna även utvecklat ett helt nytt partikelfilter som på ett betydligt mer effektivt sätt tar bort olika skadliga partiklar från avgaserna. Det keramikbaserade materialet i Mazdas unika katalysator har en molekylstruktur som ökar partikelförbränningen och därmed avsevärt minskar bearbetningstiden i processen. Detta minskar både bränsleåtgången i processen och ger ännu renare avgaser. Mazdas nya partikelfilter minskar antalet nödvändiga regenereringar med hälften och tiden för varje regenerering med en tredjedel. Katalysatorn använder syret i keramikmaterialet, tillsammans med det syre som finns i avgaserna, för att öka sotförbränningen.

Mazda är först i världen med att tillverka denna nya typ av katalysator.

Säkerhetshöjande radarövervakningssystem
Samtidigt får den mest utrustade Sport-versionen av Mazda6 ännu mer säkerhetsutrustning. Ett radarbaserat varningssystem för fordon i döda vinkeln kompletteras med ett övervakningssystem av bakomvarande fordon som nalkas både på vänster och höger sida.

Mazdas "Rear Vehicle Monitoring System", RVM, har två 24 GHz microvågsradarenheter med vidvinkel monterade under bakljusen på var sida innanför den bakre stötfångaren. Systemet varnar föraren för bilar i döda vinkeln och för bilar som närmar sig bakifrån med en hastighet överstigande 60 km/tim. Systemet fungerar även i dåligt väder.

Systemet upptäcker bilar som närmar sig på varje sida om en Mazda6 upp till 50 meter bakom Mazdan. Radarvågorna registrerar även mindre fordon som t.ex. motorcyklar. Systemet varnar föraren genom två indikatorlampor placerade i nedre delen av A-stolparna. Den aktuella lampan tänds på den sida där en fara upptäckts. Om föraren försöker svänga och använder blinkersen, börjar varningslampan blinka tillsammans med att en varningssignal ljuder.

Mazda6 Sport har redan tidigare flera säkerhetshöjande system som t.ex. extra kurvstrålkastare, parkeringssensorer både fram och bak, Bluetooth handsfree system för mobiltelefon, bi- Xenon strålkastare, däcktrycksövervakning och aktiva wiplashskydd.

Mazda6 Sport är mycket välutrustad. Förutom all säkerhetsutrustning har Mazda6 Sport bl.a. ett Bose Premium Sound System med åtta högtalare, delläderklädsel, SAP designpaket, 18 tums stora lättmetallfälgar, färddator, informationssystemet CF-Net, främre dimljus, regnsensor, läderratt och en klimatanläggning med två zoner. Mazda6 Sport med 2.5 liters bensinmotor på 170 hk kostar från 259.000 kronor, med nya dieselmotorn på 185 hk blir priset från 279.000 kronor.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30469 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26790 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26349 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24786 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...