hero

Mazda6 MPS – snabb sedan med 260 hk och fyrhjulsdrift

2004-09-28
3932 visningar
seats

På Paris Motor Show för två år sedan visades konceptbilen Mazda6 MPS som en högprestandabil med massor av körglädje. Sedan dess har Mazdas ingenjörer ägnat sig åt att förfina och förbättra konceptbilen både tekniskt och designmässigt.

På Paris-salongen i år visas den färdiga produktionsbilen Mazda6 MPS. Samtidigt bekräftar Mazda beslutet att serietillverka denna högprestandabil med en turbomotor på 260 hk och med fyrhjulsdrift. Tillverkningen startar i början av 2005 och bilen kommer även att säljas i Sverige. Trolig säljstart någon gång under nästa höst.

Nya Mazda6 MPS, där MPS står för Mazda Performance Series, är den snabbaste och mest avancerade sedanmodell som Mazda hittills utvecklat och tillverkat. Mazda6 MPS är baserad på standardmodellen Mazda6, som introducerades på marknaden 2002 och som var den första modellen i Mazdas nya generation av mer spännande bilar, både när det gäller design och körkänsla. Mazda6 har sedan dess erövrat över 80 utmärkelser runtom i världen samtidigt som bilen blivit en försäljningssuccé, inte minst i Europa.

Direktinsprutad turbomotor

I nya Mazda6 MPS finns en hel del av Mazdas egen nya avancerade teknik. Kraftkällan är t.ex. en direktinsprutad 2.3 liters fyrcylindrig turbomotor som ger 260 hk. Mazda6 MPS har även ett helt nytt fyrhjulsdrivet system.

Mazda6 MPS´s utvecklingschef Seiichi Ohmoto förklarar: "Med de redan utmärkta vägegenskaperna hos Mazda6 som grund började vi utvecklingsarbetet med att optimera varje del, väghållningen, stabiliteten, accelerationen och bromsegenskaperna. Våra tankar var att nå en helt ny nivå av balans mellan enastående prestanda och körglädje och därigenom bygga in Mazdas Zoom-Zoom känsla i dess yppersta form. Det enda du behöver göra för att förstå modellkonceptet, som både avancerad långfärdsbil och sportig sedan med mycket höga prestanda, är att sätta dig bakom ratten och pressa gaspedalen i botten."

Nya Mazda6 MPS har fått flera yttre förändringar i jämförelse med andra Mazda6-modeller. Den vassa turbomotorn med laddluftkylare kräver t.ex. bättre kylning. Den kraftigare grillen fungerar därför också som extra luftintag för laddluftkylaren. Bak finns en effektiv men ändock kompakt spoiler. På de 18 tum stora fälgarna sitter däck med dimensionen 215/45R18.

Mazdas direktinsprutade 2.3 liters bensinmotor är helt nykonstruerad. Kombinationen med turbo ger denna nya Mazda-motor med beteckningen MZR 2.3 DISI Turbo ett övertag mot en konventionell turbomotor. Mazda-motorns maximala vridmoment på 380 Nm kommer redan vid 3.000 rpm. Och redan från 2.500 rpm och till 4.500 rpm är vridmomentkurvan när nog helt plan. Den maximala effekten på 260 hk når nya Mazda6 MPS vid 5.500 rpm. Mazda uppger topphastigheten till 240 km/tim och accelerationen från 0-100 km/tim till 6,6 sekunder.

Sexväxlat

Förutom det nykonstruerade och det elektroniskt styrda fyrhjulsdrivna systemet, med bl.a. tre inställningsmöjligheter för olika väglag, normal, sport och snö, har nya Mazda6 MPS också en nyutvecklad sexväxlad manuell växellåda.

Den redan starka Mazda6-karossen har förstärkts ytterligare. Karossens vridstyvhet har ökat med cirka 50% genom ett flertal förändringar. Därtill har chassiets vägegenskaper förfinats ytterligare på ett flertal punkter.

Stora skivbromsar runtom, som matchar den höga effekten, i kombination med ABS-bromsar med bromsassistans, Mazdas stabiliseringssystem DSC, Dynamic Stability Control och det fyrhjulsdrivna systemet, All-Wheel-Drive System, ger nya Mazda6 MPS också en mycket hög aktiv säkerhet.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30447 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26779 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26328 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24781 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...