hero

Nya Mazda MX-5 stjärna på Paris-salongen

2014-10-06
3576 visningar
seats

Helt nya Mazda MX-5 var en av stjärnorna som lyste klarast när Paris-salongen öppnade. Mazdas sportvagnsikon har snart tillverkats i en miljon exemplar och nu är det dags för den fjärde generationen.

Att kunna hålla kvar Mazda MX-5:s popularitet över ett kvarts sekel har hela tiden handlat om balans. En balans mellan att bevara traditionen av en lätt tvåsitsig sportbil, men att samtidigt utveckla MX-5 mot kundernas och myndigheternas nya krav gällande både komfort, säkerhet och miljöhänsyn. Att Mazda nu kan presentera ännu en ny generation är i sig ett bevis på hur väl den japanska bilfabriken under de senaste 25 åren lyckats bemästra denna svåra balansgång.

Utveckla för att bevara
Speciellt som ingen kunde tro att MX-5 skulle bli en sådan stor – och varaktig – succé när den första versionen presenterades 1989. Segmentet hade trots allt under årens lopp stadigt minskat till närmast obefintlighet. Och dåtidens skeptiker gav modellen i bästa fall några år att leva.

Nu, 25 år och tre generationer senare, när tillverkningen nästan nått en miljon exemplar, och Mazda MX-5 innehar rekordet i Guinness rekordbok som den mest sålda öppna tvåsitsiga sportbilen genom tiderna, är tongångarna annorlunda. Nu talas det om ett rekord som kommer att bli högeligen svårslaget. Inte minst för att Mazda fortfarande utvecklar sin legendariska lätta lilla roadster mot framtiden och ytterligare ett kvarts sekel.

Nobuhiro Yamamoto, utvecklingschef för nya Mazda MX-5, säger:
”Det är med stor glädje som vi nu kan introducera den fjärde generationens MX-5. Som en sann och passionerad sportbilsentusiast är jag djupt tacksam till alla som skapade, utvecklade och på olika sätt stött vår sportbil under årens lopp. Att se att så många människor runtom i världen fortsätter att beundra MX-5, även nu 25 år efter dess födelse, gör mig lyckligare än jag kan beskriva. Det är tack vare alla dessa ägares och fans stora passion för vår unika sportbil, som MX-5 har mognat och utvecklats under ett kvarts sekel.”
I arv från generation till generation

Jinba Ittai, Mazdas uttryck för körglädje och körupplevelser, har alltid präglat företagets sportbilsikon MX-5, men är idag inte längre enbart förbehållet lätta sportbilar. Numera byggs alla Mazda-bilar med samma lättviktsteknologi. Utmaningar, och att lösa dessa på bästa sätt, har alltid varit en stor del av Mazdas DNA, som t.ex. att utveckla världens första massproducerade rotationsmotor. Det är denna strävan efter att övervinna svårigheter och utmaningar som till slut ledde fram till den första generationens MX-5. Och det var då som begreppet Jinba Ittai föddes. Ett japanskt begrepp som egentligen betyder, fritt översatt, när hästen och hans ryttare blir till ett. Just detta att bilen och hans förare tillsammans skall bli en enhet har hela tiden spelat en stor roll i utvecklingen av Mazdas många modeller genom årens lopp, inte minst under utvecklingen av den senaste Skyactiv-teknologin och med designtemat ”KODO – Soul of Motion”.

Under de 25 första åren har Mazda MX-5 levererat äkta körglädje till sina många ägare, om det så gäller körning på kurviga vägar i måttligt tempo eller bankörning i racingfart. Samtidigt har MX-5 varit starkt delaktig i att öka Mazdas anseende som mycket körglada bilmodeller.

En öppen roadster som alla verkligen kan njuta av
Ända från början har Mazdas utvecklingsfilosofi när det gäller MX-5 varit den samma. Att utveckla och bygga en bil som ger föraren verklig sann körglädje. Det är därför som samtliga generationer MX-5 behållit grundkonceptet - en lätt kompakt öppen tvåsitsig sportbil, med frontmonterad motor och bakhjulsdrift,  med ett idealiskt viktförhållande på 50/50 för fram- och bakvagn, med mycket goda kurvegenskaper och till ett överkomligt pris.

Genom att även utveckla ”Kansei engineering”, vilket Mazda var först med att använda i samband med tillverkningen av första generationens MX-5 i slutet av 1980-talet, har  resultatet blivit att nya MX-5 är den httills mest kompakta modellen. Den är dessutom mer än 100 kilo lättare än föregående generation. Och med en ny och lätt Skyactiv-G 1.5 liters bensinmotor under huven och tillsammans med Skyactiv-Chassis ger detta en lägre tyngdpunkt och ännu bättre och roligare köregenskaper.

Legenden lever vidare

 Vid utvecklingen av nya Mazda MX-5 var det framförallt tre områden som var viktigast. För det första gällde det att skapa en spännande design. En enda blick på nya MX-5 ska få hjärtat att slå litet snabbare. Och när du kliver ner i kupén skall du med ett leende på läpparna känna att du fortast möjligt vill cabba ner och köra iväg. För att lyckas med detta anpassades Mazdas KODO-design för att få så sportiga och harmoniska proportioner som möjligt.

För det andra gällde det att utveckla vägegenskaperna för att ge varje förare en maximal körupplevelse. Vid utvecklingen av varje generation MX-5 har det viktigaste alltid varit att skapa en bil för människor som verkligen älskar bilkörning, snarare än att fokusera på enbart prestanda. Vid utveckligen av nya MX-5 har fokus varit att bygga en bil som är ännu roligare att köra och ännu mer förutsägbar i sina vägegenskaper.

Mazdas allra senaste Skyactiv-teknologi och Mazdas gramstrategi har minskat vikten med mer än 100 kilo jämfört med föregående generation. Den fyrcylindriga Skyactiv-G bensinmotorn är nu placerad bakom framaxeln och närmare bilens mitt. Samtidigt är motorhuv, bagagelucka, framskärmar samt främre och bakre infästningar till stötfångarna tillverkade i aluminium och även suffletten har gjorts lättare. Dessa åtgärder ger lägre tyngdpunkt och bättre kurvegenskaper. Givetvis har det ideala viktförhållandet 50/50 mellan fram- och bakvagn behållits samt naturligtvis även bakhjulsdriften.

För det tredje är nya MX-5 utvecklad för att ge en så stor njutning och känsla av öppen sportbil som möjligt. Nya MX-5 är lika vacker med suffletten uppe som nere.
Interiören är designad för att maximera känslan och nöjet av att kunna köra nercabbat. Suffletten är nu ännu enklare att fälla när du sitter vid ratten. Flera detaljer minskar vindbruset när du kör med suffletten nere och nya MX-5 har numera även högtalare i nackstöden.

Helt nya MX-5 har även Mazdas senaste teknologi när det gäller gränsnittet HMI och MZD Connect uppkopplingssystem. MX-5 är givetvis också utvecklad enligt Mazdas säkerhetsprogram, Mazda Proactive Safety.


Historien om Mazda MX-5

Mazda visade MX-5 för allra första gången på Chicago Auto Show den 9 februari 1989. Då fanns ingen liknande, en lätt öppen tvåsitsig sportbil, på marknaden. Segmentet, som hade blomstrat i England under senare delen av 1940-talet, fick stor popularitet genom smidiga köregenskaper, sportigt utseende och överkomligt pris. Men när marknaden på 1960-talet mer och mer började fokusera på säkerhet och komfort, försvann bilklassen. Målet för Mazdas ingenjörer och designers, som utvecklade den första generationen, var enkelt uttryckt: att återskapa en körglad lätt sportbil för sanna sportbilsentusiaster runtom i världen, för människor som älskar bilar och bilkörning, precis som de själva.

Evig strävan efter överkomlig körglädje
Mazda MX-5 utvecklades enligt grundprinciperna: lätt, kompakt, öppen och tvåsitsig med längsgående frontmonterad motor, bakhjulsdrift, idealisk viktfördelning på 50/50 mellan fram- och bakvagn, kvicka vägegenskaper och ett överkomligt pris. Snabbt erövrade Mazda MX-5 en mängd priser och utmärkelser, den blev en sensation och en succé på marknaden och i alla länder föddes MX-5 klubbar. En av de mest livaktiga i hela världen i förhållande till antalet bilar på marknaden är MX-5 Club of Sweden med mer än 2 000 medlemmar.

Den andra generationen MX-5 fick världspremiär på Tokyo Motor Show i oktober 1997 och den tredje generationen på Geneve-salongen i början av mars 2005. Den totala produktionen nådde 900 000 exemplar i februari 2011, ett rekord noterat i Guinness rekordbok, som världens mest sålda öppna tvåsitsiga sportbil genom tiderna. Sista juli i år hade den totala tillverkningen nått  947 123 exemplar. I Sverige har till och med sista augusti 2014 sålts 2 570 exemplar.

 
Specifikationer och data nya Mazda MX-5

Karosstyp:   Öppen tvåsitsig sportbil
Längd x bredd x höjd: 3 915 mm x 1 730 mm x 1 245 mm
Hjulbas:  2 315 mm
Motor:  Skyactiv-G 1.5 direktinsprutad bensinmotor
Växellåda:   Skyactiv-MT sexväxlad manuell växellåda
Framvagn:  Dubbla triangellänkar
Bakvagn:  Multilänk-system
Styrning:  Elektrisk styrväxel (EPS)
Bromsar fram/bak: Ventilerade/solida skivbromsar
Hjul:  205/45 R17

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30445 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26778 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26322 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24780 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...