hero

Taket stjäl ingen plats i nyaMazda MX-5 Roadster Coupe

2006-06-29
2542 visningar
seats

Nya Mazda MX-5 Roadster Coupe, som premiärvisades på British International Motor Show i London den 18 juli, är först i världen med att ha ett fällbart tak, som inte stjäl någon plats i bagagerummet. Mazda-ingenjörerna har nämligen lyckats med konststycket att få ner takets tre olika delar i utrymmet mellan stolarna och bagagerummet!

Mazda MX-5 blev en sensation när den började tillverkas 1989. En lätt och relativt billig sportvagn med bakhjulsdrift, rolig att köra och med viktbalans och väghållning i toppklass. Mazda MX-5 blev den klassiska roadstern i ny tappning, som till dags dato tillverkats i närmare 800.000 exemplar. I fjol presenterades den helt nya tredje generationen av Mazda MX-5, som introducerades i Sverige nu i våras.

Hittills har alla Mazda MX-5 haft en manuellt nedfällbar tygsufflett. Givetvis kommer denna modell även att tillverkas i fortsättningen. Nya Mazda MX-5 Roadster Coupe är ett komplement i modellutbudet.

Efterfrågan styr utvecklingen

- Eftersom ett flertal bilar med plåtcabrioleter introducerats under de senaste åren, har många kunder på olika marknader frågat efter en MX-5 med liknande nedfällbart tak, säger Takao Kijima, utvecklingschef för Mazda MX-5. Så när det var dags för den tredje generationen MX-5 började även vi fundera på en version med fällbart tak.

- Men att låta cabrioleten fällas ner i bagagerummet som på alla övriga vore en alltför enkel lösning för Mazda, säger Kijima med ett leende.

Mazdas cabriolet fälls istället ner i ett utrymme mellan stolarna och bagagerummet. Det nedfällbara taket består av tre olika delar, en främre takdel, en mittsektion och en bakre del inklusive bakrutan. När taket skall fällas ner öppnas automatiskt en lucka över förvaringsutrymmet. Taket fälls ner och luckan återtar sin ordinarie plats. Två elmotorer driver taket och två elmotorer sköter luckan.

Snabbaste takfällningen - 12 sekunder!

Dessutom går förändringen snabbt. Att fälla, eller att ta upp, taket tar inte mer än 12 sekunder. Snabbast bland alla dagens plåtcabrioleter.

Mazda MX-5 är känd för sin låga vikt och optimala viktbalans. Även när det gäller MX-5 Roadster Coupe har Mazda-ingenjörerna jagat vikt. Till slut blev versionen med plåtcabriolet 37 kilo tyngre. Men att säga plåtcabriolet är egentligen fel i Mazdas fall. Det nedfällbara taket är tillverkat i ett formbart och mycket starkt plastmaterial.

Grundligt utvecklingsarbete

Samtidigt har hela bilen genomgått ett grundligt utvecklingsarbete för att fungera lika optimalt även med nedfällbart tak. Bl.a. har fjädring, stötdämpare och karossens vridstyvhet anpassats. Öppningen för att hysa det nedfällbara taket är nämligen något större än vad som behövs för tygsuffletten.

Även en hel del andra förändringar har gjorts på Mazda MX-5 Roadster Coupe. Den totala höjden är 10 mm högre än på en vanlig MX-5. Bakluckans framkant mot kupén är 40 mm högre och bak 20 mm högre än en vanlig MX-5.

Till Sverige i början av 2007

Nya Mazda MX-5 Roadster Coupe introduceras på den svenska marknaden någon gång under senvintern 2007. Den kommer enbart att finnas med tvåliters-motorn på 160 hk, både som 2.0 och som 2.0 Sport med bl.a. sexväxlad växellåda, 17 tums fälgar, skinnklädsel, Bilstein stötdämpare och Xenon-strålkastare, precis som dagens Mazda MX-5. Prisskillnaden blir 16.500 kronor, vilket innebär att en Mazda MX-5 Roadster Coupe 2.0 skulle komma att kosta, i dagens priser, 251.400 kronor.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30447 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26779 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26328 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24781 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...