hero

Uppdaterad Mazda MX-5 med sexväxlad automat

2008-10-02
3040 visningar
seats

Nu kommer en uppdaterad version av världens mest sålda tvåsitsiga sportbil, Mazda MX-5. På bilsalongen i Paris premiärvisades nya Mazda MX-5, som bl.a. fått en ny front, ny sexväxlad automatisk växellåda med rattpaddlar, förbättrad väghållning, varvvilligare motor och ett sportigare ljud.

Nästa år fyller Mazda MX-5 20 år. Den tvåsitsiga sportbilen är nu inne på sin tredje modell, men MX-5 har hela tiden ständigt utvecklats av Mazda-ingenjörerna. Bilen har under årens lopp fått massor av utmärkelser. Bara den tredje generationen MX-5, som premiärvisades på Geneve-salongen i mars 2005, har tilldelats över 175 priser och utmärkelser runtom i världen, som t.ex. 2005-2006 Japan Car of the Year, Wheels Magazine´s 2005 Car of the Year och Top Gear Magazine´s Roadster of the Year 2005. Till och med juli månad 2008 har Mazda MX-5 tillverkats i 852.682 exemplar.

Större femkantig grill

Den nya versionen av Mazda MX-5 har fått en ny, större och femkantig frontgrill, liknande de övriga modellerna i Mazda-familjen. Dock är den nya femkantiga grillen något rundad för att behålla MX-5:ans karaktär, vilket alltid varit viktigt för Mazdas tekniker och designers. Även huvudstrålkastarna och de främre dimljusen har fått en kraftigare och mer utpräglad design för att passa tillsammans med den nya grillen och stötfångaren, vars hörn nu går längre ner mot marken.

Även från sidan har nya Mazda MX-5 fått ett kraftfullare och sportigare utseende genom nya sidokjolar som avslutas i den nya bakre stötfångaren som blivit bredare och mer integrerad i den övriga karossen.

Mazda MX-5 Roadster Coupe, med elektriskt nerfällbart tak i kompositmaterial, har fått ytterligare förändringar, som numera särskiljer den något mer från versionen med sufflett. Medan sufflett-versionen har en finmaskig grill har Roadster Coupe en grill med nätmönster och kromad ram. Området runt strålkastarna på sufflett-versionen är silverlackerat mot kromat på Roadster Coupe. Runt dimljusen är det svart på sufflett-versionen, medan området på Roadster Coupe är silverfärgade. De yttre dörrhandtagen är lackerade i bilens färg på sufflett-versionen, medan Roadster Coupe har kromade dörrhandtag. Även det högt monterade bakre bromsljuset har olika färg, rött glas på sufflett-versionen medan Roadster Coupe har klarglas.

Nya modellen av Mazda MX-5 har också fått nydesignade aluminiumfälgar. 16-tumsfälgarna har fem dubbla ekrar, medan 17-tumsfälgen har tio vridna ekrar för att skapa en ännu starkare känsla av kraft och rörelse.

Även interiören har fått en del förändringar. Bl.a. är delar av instrumentpanelen, som tidigare var pianosvart, numera mörkt silverfärgade. Mätarna har ny grafik för att lättare kunna läsas. På flera marknader finns numera även läderklädda Recaro-stolar med alcantarainlägg.

Nya Mazda MX-5 har även begåvats med ett par nya exteriörfärger, aluminiummetallic och en mörkare grå micalack kallad Metropolitan Grey. Kvar i färgprogrammet finns sedan tidigare metallicfärgerna Copper Red, Stormy Blue och Brilliant Black samt de solida färgerna rött och vitt, Vitt dock endast på sufflett-versionen.

Vassare två liters-motor

Mazda MX-5 har alltid varit välkänd för sina utmärkta köregenskaper. Nu har två liters-motorn utvecklats ytterligare. Mazda-ingenjörerna har ökat precisionen i motorn genom bl.a. smidd vevaxel, andra kolvar och ventilfjädrar. Motorns maxvarv har därför ökat från 7.000 rpm till 7.500 rpm och den maximala effekten på 160 hk finns nu vid 7.000 rpm istället för som tidigare vid 6.700 rpm.

Även Mazdas ljudtekniker har arbetat med den nya versionen av MX-5 för att ge den ett mer spännande ljud. Bl.a. har ingenjörerna använt en teknik kallad Induction Sound Enhanced (ISE), som tar vara på ljud som uppkommer när gasspjället öppnas för att öka luftmängden till motorn.

Sexväxlad automat med paddlar

Till nya Mazda MX-5 kan du nu även få en helt ny sexväxlad automatisk växellåda med två helt nya system, Direct Activematic (DAM) och Active Adaptive Shift (AAS). DAM tillåter föraren att snabbt växla med paddlarna på ratten utan att först behöva lägga i det manuella växlingsläget. Växelväljaren kan fortfarande vara kvar i driveläget. Systemet har utvecklats för att föraren snabbt skall kunna växla ned, speciellt i tre olika fall; för att kunna använda motorbroms i nedförsbacke, för att snabbt kunna accelerera från en kurva efter inbromsning och för snabba omkörningar.

Det andra nya systemet, Active Adaptive Shift (AAS), tar hänsyn till förarens körsätt och vägens karaktär. När systemet märker att föraren vill köra sportigt växlar automatlådan upp något senare, precis som föraren själv skulle ha gjort. AAS-systemet lär sig förarens körsätt vid den aktuella tidpunkten och ger en sportigare körupplevelse trots automatlåda.

Den sexväxlade manuella växellådan har också utvecklats. Ytan på första till fjärde växelns trippelsynkronisering har nu en karbonbeläggning och tredje och fjärde växelns synkroniseringar har fått större diameter.

Även den tidigare högst underhållande väghållningen har utvecklats vidare genom bl.a. förfinade inställningar av fjädringen och nya aerodynamiska komponenter som bl.a. ökar trycket mot marken.

Lägre ljudnivå i kupén

Ljudnivån i kupén har också förbättrats. Genom att bl.a. minska däckens resonansljud och lägga till ytterligare isoleringsmaterial på ett flertal ställen har ljudet i kupén på en Roadster Coupe med stängt tak minskat med 2,1 dB.

Inne i kupén har också utrustningen ökat och utvecklats. Boses ljudsystem har nu fått bl.a. sex kanaler. Ett AUX-uttag och ett 12 voltsuttag innebär att andra ljudsystem kan kopplas till bilens ordinarie system. Ett Bluetooth telefonsystem gör att hands-free kommunikation är möjlig utan att föraren ens fysiskt behöver koppla in mobiltelefonen. Föraren kan ringa eller ta emot samtal via röststyrning eller via kontrollknappar på ratten.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 31090 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 27032 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26877 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 25029 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...