hero

Mazda Takeri till Geneve-salongen

2012-02-13
1318 visningar
seats

Mazda Motor Corporation visar på Geneve-salongen för första gången i Europa konceptbilen Takeri, nästa generations mellanklass-sedan som bl.a. har Mazdas unika system för återvinning av bromsenergin, i-ELOOP. Dessutom kompakta crossovern
CX-5 med all den nya banbrytande SKYACTIV-teknologin samt en ny specialversion av sportbilen MX-5, exklusiv för Europa med bl.a. havannabrun skinnklädsel, därav namnet Mazda MX-5 Havana Edition.

Mazdas senaste konceptbil på det nya designtemat ” KODO – Soul of Motion” når en helt ny nivå när det gäller styrka och skönhet hos en sedanbil. Mazda Takeri har ärvt många av den tidigare konceptbilen Shinaris designelement som en fyrdörrars sportig kupé. Denna bil premiärvisades på förra årets Geneve-salong.  Under det läckra skalet på Takeri finns Mazdas nya högteknologiska SKYACTIV-D dieselmotor med start/stopp-systemet i-stop och en sexväxlad automatisk SKYACTIV-Drive växellåda.

Mazda först med superkondensator för återvinning av bromsenergin
Med Takeri har Mazda-ingenjörerna uppnått en mycket hög energieffektivitet utan att för den skull försaka något av Mazdas karaktäristiska körglädje. Takeri har som första modell även Mazdas nyutvecklade unika system för återvinning av bromsenergin, i-ELOOP, som är en förkortning av ”Intelligent Energy Loop”.

 
Mazda har utvecklat världens första system för att återanvända bromsenergin från en personbil och förvandla denna till elektricitet genom att använda en superkondensator. Denna energi används sedan till att driva bilens elektriska komponenter, vilket förbättrar bränsleekonomin med ända upp till 10 procent.

På plats i Geneve finns givetvis också Mazdas nya crossover CX-5, som är den första helt nya bilen med all tillgänglig SKYACTIV-teknologi. Bilen får svensk premiär i mitten av april med bensinmotor, medan dieselversionerna dröjer till slutet av maj. De nya SKYACTIV-teknologierna ger CX-5 mycket låga och klassledande bränslesiffror och en version med kraftfull dieselmotor på 150 hästkrafter, framhjulsdrift och manuell växellåda kvalar dessutom in som svensk miljöbil med 119 g/km i CO2-värde.

Havana Edition – ny specialmodell av Mazda MX-5
Nya Mazda MX-5 Havana Edition har en hel del extra utrustning som gör modellen mycket prisvärd. Denna specialmodell, som kommer att finnas med 1.8 litersmotor på 126 hästkrafter och både med sufflett och nedfällbar hardtop, har som standardutrustning bl.a. en ny läderklädsel i Havana Brown, 17 tums lättmetallfälgar, integrerad TomTom navigation med 5,8 tums pekskärm, kromade detaljer i strålkastarna, i grillen samt dörrhandtagen.

Nya Mazda MX-5 Havana Edition finns i fyra olika exteriörfärger, Crystal White Pearl, Metropolitan Grey, Brilliant Black – samt den unika kulören Radiant Ebony, som aldrig tidigare funnits på en MX-5. Bilarna finns i Sverige redan när våren börjar nalkas.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30448 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26779 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26329 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24781 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...