hero

Premiär för Mazda2 och Mazda6 på Stockholm Lifestyle Motor Show

2015-01-20
4899 visningar
seats

Mazda lanserar inte mindre än fem nya bilmodeller under 2015. Två av dem, Mazda2 och Mazda6, finns med på Stockholm Lifestyle Motor Show, som slår upp sina portar på Stockholmsmässan i Älvsjö nu på torsdag den 22 januari och pågår hela helgen.

Helt nya Mazda2 får svensk försäljningsstart sista helgen i mars, medan kraftigt uppdaterade Mazda6 finns hos återförsäljarna i slutet av februari. Men redan nu kan du ta en första titt på de nya Mazda-modellerna på Stockholm Lifestyle Motor Show. Här visar Mazda även fjolårets försäljningssuccé Mazda3, en av de bilmodeller som ökade allra mest på den svenska marknaden, och mångfaldiga testvinnaren CX-5, som också kommer i en uppdaterad version i slutet av mars.

Helt nya Mazda2 har redan blivit Årets Bil i Japan och kommer på den svenska marknaden att finnas med en 1,5 liters Skyactiv-G bensinmotor i tre olika versioner med 75, 90 eller 115 hästkrafter. Eller med en nyutvecklad 1,5 liters Skyactiv-D dieselmotor på 105 hästkrafter. Samtliga motorer har Mazdas unika start/stopp-system i-stop och den starkaste bensinmotorn på 115 hästkrafter har även i-ELOOP, Mazdas avancerade system för att ta till vara på bromsenergin. Nya Mazda2 finns från 129 900 kronor.

Mazda6 Wagon med fyrhjulsdrift
Den kanske största nyheten på uppdaterade Mazda6 är att Wagon-modellen med dieselmotor nu även kan fås med fyrhjulsdrift, något som starkt efterfrågats. Men Mazdas stora familjebil har även förändrats både exteriört och interiört. Komforten har förbättrats, ljudnivån är lägre och fler och mer avancerade säkerhetssystem har utvecklats.

Trots alla förbättringar och förändringar och all ny utrustning har uppdaterade Mazda6 fortfarande samma konkurrenskraftiga priser och finns från 239 900 kronor utan något tillgägg för Wagon-modellen.

Helt nya Mazda2
Helt nya Mazda2 bygger på efarenheterna av den tidigare modellen, som blev Årets Världsbil 2008, och på de tidigare succémodellerna i nuvarande Skyactiv-generation samt på företagets genom åren i många fall okonventionella sätt att utveckla bilar. När Mazda introducerade den nuvarande modellen för sju år sedan gick man mot strömmen och byggde en mindre, och betydligt lättare, bil. Den fick även många utmärkelser för sin design, bl.a. silvermedalj i världsjuryns designavdelning.

Med nya Mazda2 höjer Mazda återigen ribban för en bil i B-segmentet med förbättrade köregenskaper och komfort. Nya Mazda2 har också samma standard som bilar i det större C-segmentet när det gäller infotainmentsystem och mobil uppkoppling, olika säkerhetssystem och även ur ergonomisk synvinkel.

Nya Mazda2 har blivit större. Den är nu 4,06 meter lång och i bagageutrymmet kan du nu lasta 280 liter och med baksätet nerfällt hela 950 liter. Detta räcker bl.a. för att du skall kunna ta med dig en stor resväska eller en barnvagn i standardstorlek. Baksätet är fällbart 60/40 och fäller du ena halvan får du även med dig en golfbag.

Eftersom nya Mazda2 skall säljas i stora delar av världen var den tvungen att anpassas för att kunna köras av förare som är allt mellan 1,50 och 1,90 meter långa. Förarstolen kan justeras 260 mm i längsled, mest i klassen, och ratten kan nu justeras även i längsled.

MZD Connect och Active Driving Display
Men nya Mazda2 har även blivit båda säkrare, snålare och har fått Mazdas avancerade infotainment-system MZD Connect, på samma sätt som i de större modellerna. Nya Mazda2 har som första bil i klassen Active Driving Display. Information om hastighet, köranvisningar från navigationssystemet och varningar från de olika säkerhetssystemen visas på en head-up skärm, som sitter mellan ratten och vindrutan.

All övrig förarrelaterad information finns i den nydesignade instrumentpanelen, som först kom i Mazda3 för ett knappt år sedan. Kommunikation och infotainment-relaterad information ser du på den sju tum stora, nya skärmen ovanför mittkonsolen. Den kontrolleras genom att peka på den, med den nya multifunktionsratten på mittkonsolen eller genom röststyrning.

Med röststyrningen kan du t.ex. även ändra menyer, välja radiostationer, styra uppspelningar eller ändra navigationssystemet. Och med en smartphone inkopplad kan röststyrningen användas för att söka efter musik eller kontaktlistor eller läsa in nya adresser i navigationssystemet. Genom  Aha by Harmans breda och växande utbud av infotainment-tjänster får du tillgång till sociala medier och tusentals radiostationer.

För att vara en bil i B-segmentet, en småbil eller en supermini är nya Mazda2 en mycket säker bil med en mängd olika säkerhetssystem, som Mazda med ett gemensamt namn kallar för i-Activesense. Liksom på alla andra Mazda-modeller i nya Skyactiv-generationen är nödbromssystemet Smart City Brake Support (SCBS) standard och även starthjälp i backe (HLA) finns på samtliga nya Mazda2.

Hög säkerhetsnivå
Beroende på vilken utrustningsnivå som du väljer, det finns tre, Core, Vision och Optimum, så har nya Mazda2 även filbytesvarning (LDW), döda vinkeln övervakning (BSM) som även varnar föraren för korsande trafik när man t.ex. backar ut från en parkeringsplats samt automatisk helljuskontroll (HBC).

Och på Mazda2 Optimum har du också full LED-strålkastare och skinnklädsel. Redan på Vision-modellen får du bl.a. även navigering och bakre parkeringssensorer. Helt nya Mazda2 är med andra ord en mycket välutrustad småbil. Vision-modellen kostar från 146 900 kronor och Optimum från 169 800, men då har du även den starka bensinmotorn på 115 hästkrafter.

Samtliga nya Skyactiv-motorer är mycket bränslesnåla. Dieselmotorn med 105 hästkrafter drar bara 3,4 l/100 km och släpper bara ut 89 g/km. De olika bensinmotorerna drar mellan 4,5 och 4,9 l/100 km och släpper ut mellan 105 och 115 g/km.

Uppdaterad Mazda6
Kraftigt uppdaterade Mazda6 har förutom förändringar exteriört och interiört, förbättrad komfort och ljudnivå samt fler avancerade säkerhetssystem. Utvändigt har bl.a. fronten och baklyktorna fått ny design. Fronten är mer uttrycksfull med kraftigare ”signature wings” som ger hela den femkantiga grillen ett tredimensionellt utseende. Huvudstrålkastarna har nya LED ljus med en tydligare signatur. Bakljusen har också fått en tydligare LED signatur.

Invändigt är skillnaderna kanske ännu större med en helt ny instrumentpanel och mittkonsol. Komforten har förbättrats genom ett uppdaterat fjädringssystem, bättre ljudisolering av hela karossen och med mer komfortabla säten både fram och bak. Mätningar visar att ljudnivån sänkts med cirka 10 procent på vägar med grövre beläggning och med cirka 25 procent på motorvägar

Både instrumentpanelen och mittkonsolen har förändras på uppdaterade Mazda6. Samtidigt har de olika materialen fått en högre kvalitet. Så t.ex. har ratten nu ett mjukare skinn och Mazdas designers har även på vissa ställen använt läder i off-white. Överhuvdtaget andas hela interiören högre kvalitet med mindre mellanrum mellan olika detaljer.

Uppdaterade Mazda6 ha nu även Mazdas mobila uppkopplingssystem, MZD Connect, som genom Bluetooth fungerar både med iPhone och Android smartphones och som på ett säkert sätt ger dig tillgång till ett stort antal mobila nätverkstjänster via Aha by Harman, en molnbaserad plattform. Du har givetvis även tillgång till handsfree.

Elektrisk parkeringsbroms och värme i baksätet
Andra nyheter är elektrisk parkeringsbroms samt sätesvärmare också i baksätet.

Även den uppdaterade versionen av Mazda6 får den nya, fristående och sju tum stora färgskärmen mitt på instrumentbrädan, liksom Active Driving Display, som redan finns på nya Mazda2 och Mazda3. Denna head-up display sitter uppe på instrumentbrädan mitt framför föraren och visar hela tiden de viktigaste informationerna.

 Wagon-dieslar med fyrhjulsdrift
Motorerna är de samma som tidigare, bensinmotorer på 2.0 och 2.5 liters cylindervolym samt dieselmotorer på 2.2 liter. Samtliga motorer har Mazdas start/stopp-system i-stop och på vissa motorer finns även Mazdas unika återvinningssystem för retardationsenergin, i-ELOOP, som bl.a. använder en superkondensator. Nytt är att Wagon-modellen med dieselmotor, både med 150 eller 175 hästkrafter, nu kan fås med Mazdas nyutvecklade fyrhjulsdrivna AWD-system.

Bensindrivna modeller med den sexväxlade automatiska Skyactiv-Drive växellådan har nu ett speciellt drive-läge, som gör att föraren kan köra litet sportigare om han vill.

Fler säkerhetssystem
Mazdas olika aktiva säkerhetssystem, med ett gemensamt namn kallat i-Activsense, har utvecklats ytterligare. Uppdaterade Mazda6 har ett förbättrat system för filbytesvarning, som nu även märks i ratten. De nya huvudstrålkastarna är avancerade med full-LED, som fungerar på både hel- och halvljus. På vissa versioner finns även adaptiva helljus.

Mazda Rear Vehicle Monitoring System, ett säkerhetssystem som upptäcker bilar i döda vinkeln, har utvecklats ytterligare och heter numera Mazda Blind Spot Monitoring (BSM). Detta övervakningssystem ”ser” ännu mer åt sidorna och det innehåller också Rear Cross Traffic Alert (RCTA), vilket varnar föraren även när han backar om ett annalkande fordon dyker upp.

Driver Attention Alert
Ett för Mazda helt nytt säkerhetssystem är Driver Attention Alert (DAA) vilket övervakar förarens kondition när han kör på motorvägar och vid behov rekommenderar en kortare rast.

Systemet för automatbroms i stadstrafik, Smart City Brake Support (SCBS), har fått ett tillägg eftersom det numera på vissa utrustningsversioner även fungerar när föraren backar (SCBS F/R).

Och när det gäller priserna så har dessa höjts mycket måttligt, trots de kraftigt uppdaterade modellerna och trots den utökade utrustningen, speciellt på Optimum-versionerna. Ett litet bevis för detta är att tillägget för fyrhjulsdrift bara är 6 900 kronor. Till exempel kostar en ny fyrhjulsdriven Mazda6 Wagon AWD med 2.2 liters dieselmotor på 150 hästkrafter i Vision-version och med manuell sexväxlad växellåda 286 800 kronor. I fullutrustat Optimum-skick med bl.a. även skinn och automatlåda och den större motorn på 175 hästkrafter är priset 337 300 kronor.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30477 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26364 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...