hero

Mazda ASV-4 rullar nu på japanska vägar

2008-05-07
2431 visningar
seats

Mazda fortsätter utvecklingen av säkrare bilar och säkrare trafik med den fjärde fasen i sitt program "Advanced Safety Vehicle" (ASV). I dagarna har utvecklingsbilen Mazda ASV-4 börjat rulla i vanlig trafik i Hiroshima-området i Japan.

Tillsammans med det japanska infrastruktur- och transportdepartementet har Mazda sedan 1991 utvecklat olika trafiksäkerhetssystem. Med sin senaste utvecklingsbil skall Mazda under de närmaste tre åren samla in och analysera trafikdata för att utveckla kommunikationen mellan olika bilar. Målsättningen är att på sikt helt kunna undvika olyckor vid bl.a. skymda korsningar, på krokiga vägar med dåligt sikt, påkörningar bakifrån och vid svängar med mötande trafik.

Mazdas resultat från ASV-faserna ett till tre har redan givit resultat genom idag färdiga system, som bl.a. varnar för bilar som kommer i hög hastighet bakifrån. Ett annat system uppmärksammar föraren på farligt mötande bilar och som även automatiskt bromsar fordonet om nödvändigt.

I januari i år började Mazda även att i allmän trafik använda ett "Intelligent Transport System" (ITS), utvecklat tillsammans med lokala myndigheter, universitet och övrig industri i Hiroshima-området. ITS-systemet samlar information från en mängd sensorer utefter vanliga vägar och överför dessa till bilen för att uppmärksamma föraren på farliga situationer som han inte kan upptäcka på annat sätt och på t.ex. trafikstockningar.

Genom att samordna ITS- och ASV-testerna till samma område utökas nu möjligheterna att minska både trafikolyckor och bilismens påverkan på miljön.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30480 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26798 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26373 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24791 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...