hero

Mazda bygger SKYACTIV-D dieselmotor för Le Mans 2013

2012-06-16
3482 visningar
seats

Mazda skall utveckla och sälja en racingversion av sin nya mycket rena SKYACTIV-D dieselmotor för att bl.a. användas under nästa års klassiska 24 timmars lopp på Le Mans. Mazda var den första, och hittills enda, japanska bilfabrik som vunnit den klassiska biltävlingen, vilket skedde 1991.

- Det här projektet banar väg för en ny satsning på Le Mans, säger Jay Amestoy, vice vd Mazda Motorsport, Mazda North American Operations (MNAO). 1991 gjorde Mazda historia genom att vinna Le Mans med en rotationsmotor. Nu vill vi gärna återvända till prispallen med vad vi tror är den mest avancerade och renaste produktionsbaserade motor som hittills byggts. Och vi gör det på vårt eget Mazda-vis med att motorerna blir tillgängliga för flera europeiska och amerikanska privatstall, som tävlar i World Endurance Championship (WEC) och American Le  Mans Series (ALMS) och i klassen för Le Mans Prototype 2 (LMP2).

Mazdas nya racingmotor utvecklas gemensamt av Mazda Motor Corporation, Mazda North American Operations och SpeedSource Race Engineering. Motorn har redan körts i provbänk och testerna på bana startar mot slutet av året.

Racingmotorn byggs på ett vanligt standardblock från Mazdas nya SKYACTIV-D 2,2 liters fyrcylindriga dieselmotor. Standardmotorn platsar i Japan i den strängaste miljöklassen ”clean diesel” och här i Europa är den redan klar för kommande strängare Euro 6, utan att motorn för den skull behöver extra tillsatser.

- Mazda har länge arbetat under devisen ’never stop challenging’. Det var det som gjorde att vi till slut efter 18 års tävlande i Le Mans äntligen lyckades vinna 1991. Och det är på samma sätt som våra ingenjörer enträget arbetat med att utveckla förbränningsmotorn i SKYACTIV-projektet. Att de lyckades beror på ett flertal olika tekniska genombrott, säger Masahiro Moro, globalt ansvarig för försäljning och marknadsföring, Mazda Motor Corporation.

Dempsey Racing blir första stall med Mazdas nya dieselmotor
Dempsey Racing blir det första stall som kommer att använda Mazdas nya SKYACTIV-D racingmotor. En av förarna och delägarna är skådespelaren Patrick Dempsey, bl.a. känd för sin roll som läkaren Derek Shepherd i TV-serien Greys´s Anatomy.

Dempsey Racing har tävlat med Mazda RX-8 i amerikanska Grand-Ams GT-klass sedan 2007. Resultatmässigt blev det t.ex. en tredjeplats i fjolårets 24 timmars på Daytona-banan. Stallet var också en starkt bidragande orsak till att Mazda blev bästa tillverkare i Grand-AMs GT-mästerskap 2010.

Både Patrick Dempsey och hans andreförare Joe Foster har tidigare kört Le Mans och i år tävlar stallet även i prototypklasserna LMPC och LMP2 i den amerikanska Le Mans-serien (ALMS).

- Vårt långa samarbete med Mazda har varit fantastiskt och vi ser redan fram emot nästa säsong, säger Patrick Dempsey. Det är därför som vi redan nu börjar tävla med vår LMP2-bil här i USA som förberedelse inför nästa år. Vårt stall och våra samarbetspartners tycker alla att det skall bli mycket spännande att få tävla med SKYACTIV-motorn som ju representerar det allra senaste i miljövänlig motorteknik.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30447 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26779 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26326 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24781 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...