hero

SKYACTIV-teknik

2011-08-02
2689 visningar
seats

Mazda tycker att det ska vara roligt att köra bil och vi har länge haft vårt eget sätt att leverera just det! Vi massproducerade den rotationsmotor vi använde i våra nu legendariska RX-sportbilar och byggde den storsäljande lättviktsroadstern Mazda MX-5. Vi är övertygade om att vi med den splitternya SKYACTIV-tekniken lyckats igen.

När vi startade utvecklingen av nästa generations SKYACTIV-teknik ställde vi oss den enkla frågan: "Hur behåller vi körglädjen samtidigt som vi också levererar en klart lägre bränsleförbrukning?" För att åstadkomma det började vi om från början och konstruerade om alla huvudkomponenter i bilarna - motorn, växellådan, chassit och karossen.

Det är ett känt faktum att närmare 70-90% av den energi som produceras i en vanlig förbränningsmotor går förlorad. Så vi började granska förbränningsmotorn invändigt för att försöka förbättra den och började med att konstruera den perfekta cylindern. Så i våra bensinmotorer uppnådde vi högre kompressionsförhållanden och i våra dieselmotorer lägre sådana än någonsin. Motorerna, både de med automat- och manuell växellåda, har gjorts lättare och mer kompakta vilket ger mer kraft till hjulen.

Men det räckte inte med det. Samtidigt som vi skalade bort nästan 100 kilos vikt från bilen och förbättrade styrkan och styvheten byggde vi om våra växellådor med vår egen MX-5 som förebild. Efter en optimering av chassit och karossen fick vi en balanserad men samtidigt sportig känsla och totalt sett en säkrare, stabilare och mer aktiv körupplevelse.

Att utveckla SKYACTIV-teknik för att öka effektivitet och körglädje är kanske inte det enklaste sättet att bygga nya bilar på. Men det är så vi arbetar. Och så kommer vi alltid att arbeta.

DEFY CONVENTION

Leverkusen, 01.08.2011

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 30477 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 26797 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26364 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 24787 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...