hero

Smart City Brake Support är standard i nya Mazda CX-5

2012-02-14
4549 visningar
seats

Mazda Motor Corporation har utvecklat ett avancerat säkerhetssystem kallat Smart City Brake Support (SCBS) som hjälper föraren att undvika en kollision vid körning i låga hastigheter. Detta automatiska bromssystem är standard på samtliga nya Mazda CX-5 som kommer att säljas i Sverige med början i april.

SCBS-systemet använder en lasersensor för att upptäcka en bil, eller ett annat föremål, som finns framför fordonet och bygger automatiskt upp ett tryck i bromsenheten, så att själva bromsreaktionen skall gå snabbare. Om föraren missar att agera för att undvika en krock, som att t.ex. bromsa, aktiveras automatiskt bromsarna och samtidigt reduceras motorns effekt. På detta sätt hjälper SCBS-systemet till att i optimala situationer undvika kollisioner vid påkörningar i lägre hastigheter, vilket är de vanligaste olyckorna med andra fordon.


Hur fungerar Mazda Smart City Brake Support?
En lasersensor är monterad i övre kanten på framrutan. När denna upptäcker ett föremål framför bilen i hastigheter mellan ungefär 4 och 30 km/tim bygger SCBS-systemet automatiskt upp ett tryck i bromsenheten när systemet bedömer att det finns risk för kollision. Om föraren missar att göra någon form av manöver, som t.ex. att bromsa, aktiveras det automatiska bromssystemet. När skillnaden i hastighet mellan förarens fordon och den framförvarande bilen, eller föremålet, är mindre än 30 km/tim, kommer systemet att undvika, eller mildra verkan av en kollision, beroende på bl.a. vägens beskaffenhet, vädret, däcken och förarens körsätt.

Mazda intensifierar för närvarande sin säkerhetsrelaterade forskning, vilken har som mål en olycksfri och säker trafik. Alla nya avancerade säkerhetssystem, som t.ex. Smart City Brake Support, kommer att finnas till alla nya modeller från och med Mazda CX-5.

Håll dig uppdaterad

Mest lästa artikar

Helt nya Mazda CX-3

2015-07-03 | 31093 visningar

Här kan du läsa allt om helt nya Mazda CX-3 Int...

November-premiär för helt nya Mazda3 med pris från 164 900 kr

2013-10-01 | 27033 visningar

Andra helgen i november blir det svensk premiär fö...

Läs allt om helt nya Mazda3

2013-07-12 | 26878 visningar

1. Helt nya Mazda3 – i korthet Skyactiv-teknologi...

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo

2017-10-25 | 25029 visningar

Mazda avtäcker VISION COUPE koncept i Tokyo...