Perfekta bilen för svenska vintervägar
Mazda Cx-5 så kör du säkert i vinter

Därför är Mazda CX-5 den perfekta bilen för svenska vintervägar


Gott om plats för familjen och klassens kanske trevligaste körupplevelse. Mazda CX-5 lockar svenska bilköpare med vassa argument.

 

Allt fler bilköpare byter till en suv, och det är inte så konstigt. En modern suv är rymlig, säker och bekväm, och många uppskattar den lite högre sittpositionen med bra överblick över trafiken runt omkring. Mazda har nyss lanserat en helt ny generation av storsäljande suven CX-5 som bygger vidare på den populära föregångaren, men som samtidigt förbättras på alla punkter.


En bil för många uppdrag

Svenska bilköpare värdesätter verkligen en rymlig familjebil. Mazda CX-5 har gott om plats för familjen och packningen, och utnyttjar utrymmet på ett effektivt sätt. Trots att den är förhållandevis kompakt på utsidan finns det alltså ingen anledning att behöva lämna någon packning hemma när det är dags för vintersemester. Den elektriskt öppningsbara bakluckan gör lastningen enklare och Mazda CX-5 sväljer hela 506 liter i bagageutrymmet. Baksätet kan fällas 40/20/40.

 


Tystare och mer följsam

Mazda har jobbat hårt för att sänka ljudnivån och kombinera skarpa köregenskaper med hög komfort och avslappnad fjädring i nya CX-5. Resultatet är en riktigt bra kompromiss – här har föraren full kontroll, men med stöd av avancerade säkerhetssystem och ett välbalanserat chassi.

Vid sidan om chassit är Mazda CX-5 en trevlig plats att spendera tid i på långresan, med en luftig känsla, ett uppkopplat infotainmentsystem och ljudsystem från Bose. Framstolarna har designats om i den nya modellen med ny fjädring för att ge bättre stöd för överdelen av kroppen. Stolarna släpper igenom vibrationerna som ger föraren feedback från vägen, men isolerar de vibrationer som uppfattas som obekväma.


Du som älskar att köra kommer uppskatta Skyactiv-chassit som är 15 procent styvare än i föregångaren och Mazdas fokus på att sänka bilens vikt.

Det gör resan både roligare, bekvämare och säkrare på svenska vintervägar.

 

Lätt att hitta en modell som passar dig

Det finns en CX-5 för alla. Köparna kan välja mellan flera bensin- och dieselmotorer. De moderna dieselmotorerna lockar framför allt med bra vridmoment (380 eller 420 Nm) och låg förbrukning (5–5,8 l/100 km beroende på version). Du kan också välja mellan en tät, sexstegad manuell växellåda och en bränsleeffektiv, sexstegad automatlåda. Och Mazda CX-5 finns både med framhjulsdrift och smart fyrhjulsdrift (i-Activ AWD). Nästan alla svenska köpare väljer automatlåda och fyrhjulsdrift i sin Mazda CX-5.


Mazdas motorer går under namnet Skyactiv och är optimerade för låg vikt och lägsta möjliga förbrukning.

 

Mazda har också använt en del intressanta tekniska lösningar för att sänka vikten, och därmed förbrukningen. Det handlar till exempel om...

• Tre högteknologiska system i dieselmotorn, som kallas Skyactiv-D, för att göra den tystare och mjukare. Det handlar om High-Precision DE Boost Control, Natural Sound Smoother och Natural Sound Frequency Control som ger snabbare och skarpare respons och tystare gång.

• Att bensinmotorn Skyactiv-G 2,0 har världens högsta kompressionsförhållande för bensinmotorer (14:1).

• Att den större bensinmotorn, Skyactiv-G 2,5, har automatisk cylinderavstängning. Det innebär att två av cylindrarna i den fyrcylindriga motorn helt enkelt kan stängas av när de inte behövs – till exempel i jämn fart. Det sparar bränsle.

• i-ELOOP som tar tillvara bromskraftenergin som annars bara skulle slösats bort som värme.

 

Bygg din Mazda CX-5 här

 

Boka provkörning här

Bränsledekl. bl. körning: 5,0-7,1 l/100 km, CO2 132-162 g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor här.