Mazda CX-5 Säkerhet

Håll ögonen på vägen - Mazdas smarta teknik hjälper dig fokusera


En gång i tiden var det enkelt att köra bil. Få vägar, extremt gles trafik och inte speciellt många lagar att hålla reda på. Och för säkerhets skull så gick en person framför bilen - i 5 km/h - utrustad med en röd flagga (kallad "Red Flag Act") för att varna omgivningen om det farliga fordon som nalkades.

 

Det är inte mer än hundra år sedan, och människan har inte ändrats särskilt mycket sedan dess. Men nu ställs helt andra krav på dig som bilist: Trafiken är tätare; på gatuplanet samsas bilar, motorcyklar, cyklar, barnvagnar, fotgängare, rullskridskoåkare… Och mängden information som skjuts över dig i form av vägskyltar och ljustavlor är stundom skäl till förvirring. Och stress.

Så bra då att Mazda har flera system och smart teknik som ska hjälpa dig som förare att fokusera på det viktigaste: Att hålla ögonen på vägen. System som är gjorda för att hjälpa dig som förare att upptäcka och undvika faror. 

Systemet hjälper inte bara föraren att identifiera faror och undvika kollisioner, utan det gör också olyckor som inte kan undvikas mindre allvarliga.


 

Ett av systemen, som verkligen hjälper till att minska stressen och olycksrisken för den som kör i stadsmiljö heter Smart City Brake Support (SCBS). En framåtriktad kamera övervakar avståndet till fordon och fotgängare framför bilen och hur snabbt de närmar sig. Systemet kan också göra bromsarna förberedda på en nödbromsning. Kameran läser även av vägskyltar och registrerar fartgränser. Via en head-up display (Active Driving Display) och navigationsskärmen får du både en visuell och en hörbar varning om du överskrider fartgränsen.


En annan funktion är den adaptiva farthållaren (MRCC). Det som skiljer den från en vanlig farthållare är att systemet har en radarsensor i bilens front som bedömer den relativa hastigheten och avståndet till fordonet framför. På så sätt håller du hela tiden ett säkert avstånd. MRCC gör långa resor betydligt mer avkopplande och samtidigt säkrare.

En annan funktion som gör landsvägs- och motorvägskörning mer avkopplande är filhållningsassistenten (LAS). En framåtriktad kamera övervakar markeringar i vägbanan och varnar dig genom motstyrning och vibrationer i ratten (eller en ljudvarning) om du håller på att glida ur spår. Filbytesvarningen (LDWS) registrerar filmarkeringar i vägbanan och varnar om du håller på att lämna din fil. Om du blinkar eller gasar samtidigt som du byter fil vet systemet att det är avsiktligt och griper inte in.


En mycket vanlig olycksorsak på motorvägar är när en bilist svänger ut i omkörningsfilen samtidigt som en bil kommer i hög fart bakifrån. Detta beror oftast på den "döda vinkeln" snett bakåt, som kan vara svår att övervaka för föraren. Mazda har givetvis en avancerad övervakning av den döda vinkeln. Om du blinkar (för filbyte) och radarsystemet läser av bilar som kommer bakifrån får du varningar via blinkningar i sidospegeln och en ljudvarning. Det här systemet varnar också för korsande trafik bakom bilen när du backar.Oavsett hur skön och avslappnad din långresa är så finns alltid risken att du blir trött. Mazda har en trötthetsvarning (DAA) som övervakar ditt körbeteende och "lär sig" dina vanor så snart du kör över 65 km/h. Om du börjar bli trött varnas du – både visuellt och med ljud – att det är dags att ta en paus.

På natten är det av största vikt att du har optimal belysning för att undvika hinder och faror. Mazdas adaptiva LED-strålkastare (ALH) har tre unika funktioner:

  • Helljusen känner av var bilen framför eller en mötande bil befinner sig och slår vid behov av delar av LED-ljusen.
  • Halvljusen har extra bred ljusbild för att bättre lysa upp sidan av vägen, samt korsningar och inne i kurvor.
  • Motorvägsläget höjer strålkastarnas axel vilket ökar sikten på långt håll.

Nu kan du lugnt styra vidare och fokusera blicken på vägen. Du kan vara tryggt förvissad om att dina assistenter hjälper dig så mycket det bara går.

Och du slipper skicka en person framför bilen med en röd flagga…

Läs mer om i-ACTIVSENSE säkerhetsteknik.

 

Bygg din Mazda CX-5 här

 

Boka provkörning här

 

Bränsledekl. bl. körning: 5,0-7,1 l/100 km, CO2 132-162 g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor här.