Mazda Cx-5 så kör du säkert i vinter

Så hanterar du halkan


Håll avståndet, anpassa säkerheten och se till att bilen är rätt utrustad.Nu inleds en av årets mest intensiva trafikperioder. Här är tipsen – och tekniken – som hjälper dig undvika farliga situationer på vägarna.

 

I veckan inleds den första av sportlovsveckorna och trycket ökar på de svenska vägarna. Den här tiden på året kan nysnö och hastiga temperatur förändringar göra väglaget förrädiskt. Trots kontinuerlig snöröjning kan vägarna vara både hala och moddiga.

Men det finns några enkla saker du som bilförare kan tänka på för en stabil och säker körupplevelse. Det mest grundläggande är att alltid anpassa  hastighet efter underlag och hålla avståndet till dina medtrafikanter. Mazda har utvecklat en adaptiv farthållare som inte bara ställer in bilens hastighet, den övervakar dessutom och bedömer den relativa hastigheten och avståndet till andra bilar.

 

 

Optimalt väggrepp på alla väglag

Säkerheten är en av de viktigaste frågorna för bilköpare och i dag efterfrågar de flesta aktiva säk-erhetsfunktioner. Detta är något Mazda lagt stor vikt vid när man utvecklat senaste Mazda CX-5. 

Systemen är utformade för att du som förare ska känna total kontroll oavsett väglag. Ett av dessa är det förutseende AWD-systemet som gör det lättare att accelerera, svänga och bromsa med kontroll.
Systemet använder 27 sensorer som kontrollerar vägförhållandena 200 gånger per sekund. Sensorerna är anslutna till en central kontrollmodul som fastställer överföringen av vridmomentet och kraftfördelningen till hjulen. Tekniken kallas i-ACTIV AWD och gör det möjligt att sömlöst växla mellan två- och fyrhjulsdrift för ett optimalt väggrepp och bra framkomlighet.


Upptäcker faror

För bästa möjliga körupplevelse har Mazda dessutom integrerat inbyggda kameror och ytterligare sensorer som identifierar potentiella faror och minimerar risker. All information projiceras sedan på vindrutan framför dig. Allt för att du ska kunna fokusera på vägbanan och färden, utan distraktion. 


FAKTA: 5 tips till dig som ska köra på vinterväglag

1. Anpassa hastigheten
Trots nollvisionen inträffar det fortfarande olyckor på vägarna. Tänk på att alltid anpassa hastigheten efter vägens förhållanden och rådande trafiksituation. Se också till att anpassa hastigheten i god tid före kurvor eller krön.

2. Håll avståndet
Ju tidigare du upptäcker en farlig situation, desto längre tid har du att undvika den. Se därför till att hålla avstånden.

3. Ha rätt utrustning
Ska du köra långt? Se till att du har en laddad mobiltelefon, filt och extra kläder, fika, reflexväst och ficklampa, startkablar samt bogserlina i bilen.

4. Var uppmärksam
Se alltid till att vinterdäcken är i bra skick. Innan du ger dig ut i vinterväglag är det också smart att kolla samtliga lampor, kylarvätskan, och att du har frystålig spolarvätska.

5. Kolla lufttrycket
När det blir kallare sjunker även lufttrycket i däcken. Därför är det viktigt att ha rätt lufttryck i däcken vid vinterväglag.

 

 

Bygg din Mazda CX-5 här

 

Boka provkörning här

Bränsledekl. bl. körning: 5,0-7,1 l/100 km, CO2 132-162 g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor här.