Mazda Cx-5 så kör du säkert i vinter

Tänk på detta vid halt väglag – så kör du säkert i vinter


Är du redo för ännu en vinter? Med ett kallare klimat, snötäckta vägar och halka blir bilkörningen en utmaning för många trafikanter. För att du ska känna dig trygg ute på vägarna i vinter kommer här några tips på vad du kan tänka på och hur du kan förbereda dig.

Mycket kan hända under en bilresa, speciellt när väglaget blir en utmaning. Vintern förknippas ofta med färre ljustimmar, halka och snötäckta vägar. Men det finns flera sätt du som bilförare kan förebygga att en olycka sker. 

Att anpassa farten och hålla avståndet till andra bilar är ett enkelt sätt att undvika en olycka. Mazda CX-5 erbjuder bland annat ett säkerhetssystem som automatiskt håller avståndet till andra bilar och varnar när bilar befinner sig i döda vinkeln.

 

För hög tyngdpunkt långt bak i bilen kan påverka bilens köregenskaper, speciellt vid halt underlag. Packa bilen smartare. Lasta in de tyngsta sakerna långt fram och långt ner i bagageutrymmet. En bil med fyrhjulsdrift underlättar vinterkörningen. I Mazda CX-5 får du hjälp av Mazdas fyrhjulsdriftssystem . Systemet ger dig bättre kontroll när du accelererar, svänger eller bromsar på halt väglag. Vridmomentet fördelas till bakhjulen för att ge bättre väghållning och en stabilare och säkrare körning.

 

Rusta bilen för vintern

Att vara väl förberedd ute på vägarna är något som du har stor fördel av om något skulle hända. Här kommer några saker som bör finnas i bilen när du är ute och kör i vinter.

  •  Laddad mobiltelefon
  •  Extra kläder och en filt
  •  Något att äta och dricka
  •  Ficklampa och reflexväst
  •  Snöborste och isskrapa
  •  Startkablar och snöskyffel
  •  Bogserlina

 

Ett annat bra sätt att rusta bilen för vintern är att laga stenskotten eftersom det riskerar att bildas sprickor i rutan när det blir kallt. Fyll på glykol och spolarvätska och se till att du har bra torkarblad.

 

Sist men inte minst, ta det lugnt. En stressad bilförare är oftast en farlig bilförare.  Ge dig av i god tid, gärna lite tidigare än vad du vanligtvis hade gjort. Se till att du är utrustad för vintern och att din bil klarar av det svenska vinterlandskapet.

 

Med nya Mazda CX-5 blir vinterkörningen rolig istället för utmanande och både förare som passagerare kan njuta av resan.

 

Bygg din Mazda CX-5 här.

 

Boka provkörning här

Bränsledekl. bl. körning: 5,0-7,1 l/100 km, CO2 132-162 g/km. Tioårsgarantin innefattar: 3 års fabriksgaranti samt 7 års förlängd garanti. Se fullständiga villkor här.