WLTP

WLTP – Testar hur nya bilar presterar i vardagen

 

WLTP står för Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (det globalt harmoniserade provningsförfarandet för lätta fordon) och testar bilar under ett större urval av körförhållandena än det gamla NEDC-testet (den nya europeiska körcykeln) som det ersätter. 


WLTP introducerades i september 2017, och de strikta testerna utförs under laboratorieförhållanden där bränsleekonomi, CO2-utsläpp och föroreningsnivåer mäts noggrant för nya passagerarbilar. Energiförbrukningen för el- och hybridbilar kommer också att mätas.


De nya testerna är avsedda att ge konsumenterna en mer realistisk uppfattning om hur de senaste fordonen presterar under vanliga körförhållanden.  


Mazdas uppdaterade SKYACTIV-motorer kommer förstås att uppfylla de senaste Euro 6d-föreskrifterna och kommer i framtiden att ha ny teknik som uppfyller ännu striktare utsläppskrav. Det innebär bilar med renare, effektivare drivlinor som är roliga att köra.


Vad är skillnaden med dessa nya tester?

Fram till nu testades alla nya fordon i EU enligt NEDC (den nya europeiska körcykeln) innan de lades ut till försäljning. Testerna introducerades på 80-talet och sedan dess har bilarna blivit mer avancerade och både vägförhållandena och körvanorna har förändrats. Det gamla testet baserades på teorier snarare än realistiskt körbeteende.

 

Dagens bilar har tillbehör som fyrhjulsdrift och luftkonditionering som påverkar utsläppen och ekonomin, och sådant togs inte med i beräkningen i det gamla testet. Det gjorde att det var skillnad på bilarnas prestanda i labbet och i verkligheten.

 

De nya WLTP-testerna är ett stort steg framåt. De är utformade för att simulera verkliga körsituationer bättre, med nya riktlinjer för till exempel omgivningstemperatur, däcktryck och vägmotstånd. En WLTP-cykel tar 50 % längre tid än ett NEDC-test (30 jämfört med 20 minuter), teststräckan är dubbelt så lång och de maximala och genomsnittliga hastigheterna har ökats. 

WLTP – Fördelarna för förare och ägare

Du är mer informerad och får en bättre uppfattning om bränsleekonomin och utsläppsnivåerna för en ny bil. Det gör att du kan jämföra realistiska testresultat för nya bilar innan du fattar ett köpbeslut. Eftersom testerna blir standard för alla bilar världen runt kan du förlita dig på uppgifterna överallt.

 

WLTP förändrar hur nya fordon testas, men inte hur det känns när du sitter bakom ratten i din Mazda. Det speciella bandet mellan dig och bilen, precis som bandet mellan en häst och dess ryttare som fungerar i perfekt harmoni, kommer alltid att vara hjärtat i varje Mazda. Våra uppdaterade SKYACTIV-motorer kommer att uppfylla de senaste Euro 6d-föreskrifterna och kommer i framtiden att ha ny teknik som uppfyller ännu striktare utsläppskrav. Det innebär bilar med renare, effektivare drivlinor som är roliga att köra.

WLTP-testerna och ändringarna implementeras i faser

WLTP trädde i kraft som en del av de nya Euro 6c- och 6d-Temp-standarderna den 1 september 2017 för nya modeller och gäller alla nyregistrerade fordon från och med 1 september 2018.

 

Från och med januari 2019 kommer bara WLTP-värden att visas för alla nya bilar som är till försäljning.  
Vanliga frågor om WLTP

Kommer värdena för bränsleekonomi och CO2 verkligen att återspegla mitt körsätt?

I likhet med alla labbtester kommer det att vara skillnad mellan resultaten i laboratoriet och i verkligheten. WLTP-värdena kommer dock att ligga mycket närmare verkliga förhållanden än det gamla testet.

Kommer det att bli enklare att se hur olika biltillbehör påverkar bränsleekonomin?

Ja. Med WLTP kan förare och ägare se hur olika fälgar och däck, larm, parkeringssensorer, elmanövrerade säten och andra tillbehör påverkar bränsleförbrukningen. I det gamla NEDC-testet användes en basmodell för varje bil.  

Teknik

Prestanda utan kompromisser

Läs mer

Kontakta oss

All hjälp du behöver

Läs mer